.

Brezplačni celodnevni teozofski seminar v soboto, 19.10. med 9:00 in 17:30 uro.

.

Program seminarja:

9:00 – 10:15 : Otvoritev seminarja – Kaj je joga? – Več šol in en cilj
10:30 – 11:45/12:00 : Raja Yoga – Patanjali – Pregled znanosti o jogi
12:15 – 12:45/13:00 : Vprašanja in odgovori

odmor

15:00 – 16:15 : Praktično izvajanje joge s posebnim poudarkom na začetnikih
16:30 – 17:15/17:30: Vprašanja in odgovori ter sklep seminarja


Predavala bo: Trân Thi Kim-Diêu, predsednica Evropske zveze teozofskih društev ADYAR

 

Tran-Thi-Kim-Dieu je bila rojena leta 1949 v Južnem Vietnamu v družini mahayana budistov. Svoje do- in po- diplomske študije iz farmacije je opravila na Univerzi v Montpellierju (Francija) ter na tem strokovnem področju kasneje delala deset let. Ob študiju je preučevala vzhodne filozofije in glavne svetovne religije in svete spise, vključno z Biblijo.

Teozofskemu društvu se je pridružila leta 1972 in v njem delovala v različnih vlogah, vključno z vodstvenimi. Od leta 1987 vodi v Parizu eno-mesečne tečaje o temeljih teozofije, o velikih religijah in filozofijah ter o Krishnamurtijevih učenjih. V delo EFTS je vključena od leta 1989 in bila izvoljena na položaj predsedujoče leta 1995, s ponovno izvolitvijo v letih 2001, 2004 in 2007. Poleg tega je članica Generalnega Sveta mednarodnega Teozofskega društva, Generalna sekretarka francoske sekcije in predsednica Sveta ITC centra v Naardnu.

Predavala je v številnih mestih po Evropi, ZDA (Krotona Institute of the TS), Australiji, Novi Zelandiji in Kanadi ter vodi redne meditativne tečaje v Naardnu in Barceloni. Pogosto potuje po Evropi, da bi spodbudila sodelovanje in promovirala učenja kot tudi izkušnje v zvezi z delom v Teozofskem društvu. Njena glavna skrb je posvečena promociji novega načina življenja s pomočjo univerzalne etike in mistične razsežnosti zavesti.

 

:

 

Raja Joga

Sistem joge, ki je morda najbolj znanstven in najbolj v pomoč, je ta, ki vključuje vse glavne poteze vseh drugih sistemov. Imenujemo ga Raja Joga – kraljevska znanost. Ta kraljevska pot uteleša discipline in prakse za čiščenje čustev, za širjenje razuma in pod nadzorom volje poveže vse sestavne dele človekovega bitja ter sočasno razveže človekovo istovetenje z osebnostjo in privede do spoznanja, da je človek nekaj več, božansko Nesmrtno Bitje. Ta božanska Samost je spoznana kot istovetna z Enim Božanskim življenjem univerzuma, s čemer se doseže gorski vrh povezanosti.

Tisti, ki uporabljajo sistem Raja Joge, se običajno naslanjajo na izreke velikega indijskega modreca Patanjalija, ki je živel okoli leta 300 p.n.š. Njegove znane sutre (izreki) so bile že velikokrat prevedene in deležne številnih komentarjev. V osnovi vsebujejo korake, ki so potrebni za pripravo na prakso joge, in tudi za samo prakso. Priprava vključuje pravilno delovanje – v misli, besedi in dejanju – izvajanje moralnega življenja in izražanje temeljnih etičnih načel, ki jih najdemo v vsaki religiji. Praksa je dejansko redna introspekcija, preko katere lahko spoznamo resnično notranjo Samost. To pomeni, da si poiščemo miren kraj, sprostimo telo in nato zapremo okna čutov ter se izločimo iz motenj sveta in pripravimo za prestopni korak zavesti iz zunanjih v notranja stanja pozornosti. To ni praksa, ki bi se ji posvečali le občasno, ampak jo moramo izvajati dan za dnem, leto za letom, če jo želimo izvajati ustrezno in doseči rezultate.

Patanjali posveča precej pozornosti nadzoru in umirjanju uma ter za to predpisuje tri korake – koncentracijo, meditacijo in kontemplacijo. Med prakso se te prelivajo ena v drugo, vendar pa so opisane ločeno zaradi potreb študija. Razlog, da moramo začeti s koncentracijo, je v tem, da se um ne želi umiriti – je poln spominov, želja in vseh vrst nepomembnih sanjarij; motijo ga skrbi in podrobnosti. Namen koncentracije je v tem, da pomaga nemirni um osredotočiti na nek predmet ali idejo, ki mu jo predstavimo, in tako izločimo vse druge nepomembne stvari. Običajno se človeku predlaga, da začne z nekim preprostim vprašanjem in se popolnoma prepoji z njegovim namenom in se vanj vsrka ter odreče pozornost čemurkoli drugemu. Iz tega stanja koncentracije nastopi naslednji korak, meditacija, ki je redno valovanje misli, ki je povezano z nekim vprašanjem – pa najsi bo to neka roža, neka nepojmljiva vrednota, veliki Učitelj, neka abstraktna ideja ali nek drug izbran predmet.

.

.

.

VSTOP PROST!

Zaželjena je predhodna prijava na Email: drustvo@jivatma.si ali na tel:. 03 62 098 62 !