V PETEK, 21. marca 2014 ob 18.00 v Teozofski knjižnici in bralnici Alme M. Karlin poteka predavanje

Predavanje in pogansko praznovanje pomladi ter pričetka duhovnega leta

Pomlad predstavlja nov, svež ter lepši začetek po hladnih zimskih mesecih. Vabimo vas, da se pridružite pri praznovanju v čast boginje Ostare na večer spomladanskega enakonočja v iskanju nove energije, plodnosti in radosti v mesecih, ki prihajajo.

Praznovanje vodi ter predava Aristid Havliček – Tili, druid, dolgoletni ezoterik in škof Svobodne Katoliške Cerkve. Pri praznovanju se nam bo pridružila tudi Krišnova skupina,ki se dobiva ob petkih v TKBAK. Skupaj bomo prepevali in se pogostili.

Prispevek: 4€ (3€ za člane)

OSTARA

Ostara ali Eostra je praznovanje pomladanskega enakonočja.  To praznovanje poznamo v različnih predkrščanskih tradicijah in se pojavlja pod različnimi imeni,vendar pa se njegov namen in bistvo v glavnem ne razlikujeta. Tudi krščanstvo je vključilo v praznovanje velike noči kar nekaj elemetov iz poganstva. Barvanje pisank in zajec sta samo dva izmed mnogih simbolov poganskega čaščenja pomladi. Ostara je pri Keltih eden izmed osmih praznikov, ki se zgodijo v naravnem ciklu skozi leto. Praznuje se po prazniku Imbolg (2.februarja), ki označuje konec temnega obdobja (od 31.oktobra- 2.februarja) in pred velikim praznikom svetlobe, Beltainom, ki se praznuje z 31.aprila na 1.maj. Pomeni uvod v novo rojstvo narave in je tesno povezano s prebujanjem zemlje ter naravnih sil na vseh nivojih. Boginja Ostara ali Eostra se prebudi in blagoslovi naravo ter na energetskem nivoju ustvari sile,ki prebudijo moč rojstva v vseh živih bitjih. Ta praznik je zelo povezan s principom plodnosti. Na tak način lahko razumemo tudi simboliko jajca. To jajce predstavlja naše želje ki naj bi se realizirale v tem letu. Po poganskem običaju se jajce potem,ko je sprejelo naše želje, zakoplje v zemljo in te želje bodo vzklile kot seme, ko bo za to nastopil primeren čas .

Sveta žival boginje Ostare je zajec in velikokrat se pojavlja upodobljena z njim v naročju. Posebno moč  ima beli zajec.Tudi obstoj moškega božanstva,ki mu ponekod rečejo Green Man, je povezan s tem praznikom in se velikokrat  pojavi v paru z boginjo Ostaro. V naših krajih je to božanstvo znano kot Zeleni Jurij in se je tradicionalno ohranila ponekod v Sloveniji (posebno v Beli krajini ). Veliko skupnega z praznikom Ostare ima pustna tradicija z maskiranjem, ki izvira iz poganstva. Prvotni namen pustnega rajanja pod maskami je vsekakor ta, da se odženejo sile teme in zimo, ter da se prebudi novo življenje v naravi.

Iz ezoteričnega in okultnega stališča je jasno, da so te sile, ki jih simbolizirajo razna božanstva, dejansko prisotne v naravi in da se ravno v tem obdobju dogaja proces, ko se zbudijo in omogočijo prebujanje in razvijanje življenja  na vseh nivojih zemeljskega bivanja. Za tistega ki se poglablja v proces,se zaveda resničnosti dogajanja  ter pomembnosti sprememb,tako v naravi,kot tudi v na samih, saj smo del te narave in vsaka sprememba v njej ima velik vpliv na nas. Namen teh praznovanj je ravno ta, da se tega spomnimo  in poskušamo začutiti to povezavo, ki jo imamo z vsemi ostalimi živimi bitji na našem planetu.

tili2 tili1