a
V nedeljo, 26. avgusta 2018, se bo v Celju odvil prav poseben glasbeni spektakel skupine Orkestra, ki povezuje zvočila in duhovne prakse daljne preteklosti južnoameriških civilizacij z glasbeno estetiko in tehnologijami sodobnosti.
a

Program:
a
PREDAVANJE IN POGOVOR:  kratko predavanje in pogovor v Teozofski  knjižnici  in bralnici Alme M. Karlin, o njihovem delu in glasbilih), ob 16.00
a

KONCERT:  Dvorana Barbare Celjske v Knežjem dvorcu Celje (Trg celjskih knezov 8), ob 18.00

Po predavanju bomo skupaj odšli do Dvorane Barbare Celjske, kjer bo koncert.
Lahko pridete tudi direktno na koncert.

a
a
a

»Osupljiva prha zvočnih sil«

»Čudovita meditacija o možni usodi Tradicij in tehnološkega napredka«

(Jakarta Post)

 

a

Orkester tradicijskih glasbil in novih tehnologij je danes eden najmočnejših estetskih določevalcev v  sodobni argentinski glasbi, hkrati pa tudi sugestiven umetniški sekstant v svetovnem prostoru. S svojim delovanjem buri, budi in napeljuje k (nujnemu) razmisleku o dejanskem smislu umetniškega delovanja – torej razmisleku, ki ga evropsko (pa tudi svetovno) sodobno uho pogosto pogreša.
a
Tukaj si lahko preberete pogovor z Alejandrom Iglesiasom Rossijem, vodjo argentinskega Orkestra tradicijskih glasbil in novih tehnologij (Orquesta de Instrumentos Autóctonos y Nuevas Tecnologías) v Ljubljani.

Prisluhnite:  https://www.youtube.com/watch?time_continue=9&v=YG738N2iwSg
a

Člani Orkestra niso zgolj poustvarjalci, pač pa tudi skladatelji in graditelji instrumentov. Doslej so  ustvarili več kot petsto kilogramov tradicijskih instrumentov in mask – večino teh izjemnih tradicijskih objektov prinašajo s seboj, v Ljubljano. Ti instrumenti in maske so plod njihovega dolgoletnega raziskovanja kultur Amazonke, Andov, Patagonije, Majev, Inkov in Aztekov.
a
a

 

a
a

aa
Orkester tradicijskih glasbil in novih tehnologij je pred nekaj leti, za »navdihujoč program, namenjen oživljanju pozabljenih glasbenih instrumentov starih kultur« prejel ugledno nagrado Mednarodnega glasbenega sveta, »Musical Rights Award«.
a
a

»… celovita umetnost telesa in duha, med spominom in ustvarjalnostjo …«

 (Radio France Culture)

 

 

a

Poudariti je treba, da oživljanje glasbe ni dosledno znanstvene narave. Nasprotno – stik z umetniškimi in duhovnimi svetovi, ki so zaradi nepredvidljivega toka zgodovine poniknili v popolno temo pozabe, je pogosto mogoč le s pomočjo intuitivnih razkritij, ki pa seveda temeljijo na sugestijah starih predkolumbovskih zapisov. Vse te impulze glasbeniki Orkestra ustvarjalno prenašajo v kontekst sodobnega glasbenega dela. Vodi jih težnja po celostni perspektivi – elektronska tehnologija se v njihovih rokah pretaplja v naelektrenost duha, duhovnost pa postaja presenetljivo konkretna, parametrična, izrazljiva. Rezultanta tega je spoznanje, da je inteligentno in globoko prenikanje v staro izročilo lahko danes enako umetniško zanimivo kot sekanje vezi s tradicijo v avantgardnem dvajsetem stoletju.
a

Ste pripravljeni na arhaične zvoke daljne preteklosti?
a
Vabljeni na prvinsko doživetje zvočnih sil!
a
Koncert organizira Inštitut E-art v sodelovanju s Teozofsko knjižnico in bralnico Alme M. Karlin.
*V primeru slabega vremena bo koncert prestavljen v prostore Celjskega doma.
a
a
Skupina Orkestra bo nastopila tudi v Ljubljani, in sicer 23.8.2018.
Več o tem dogodku v medijih:
a
https://ars.rtvslo.si/2018/08/gostovanje-orkestra-tradicijskih-glasbil-in-novih-tehnologij/
https://www.rtvslo.si/sporocila-za-javnost/radio-sredi-mesta/462919

Soorganizator gostovanja orkestra od četrtka do sobote na Nočeh v Stari Ljubljani je http://imagosloveniae.net/ .

 

Za naše najmlajše
a
a
V mladinskem  centru Celje pa bo poskrbljeno tudi za naše najmlajše, saj bodo  COOLturni teden za otroke pričeli z glasbeno zasedbo Orkester tradicijskih glasbil in novih tehnologij iz Argentine na kateri bodo obiskovalci delavnice s člani zasedbe raziskovali zvoke gozda in skupaj ustvarjali svojo lastno glasbo. Spoznavali bomo tudi zanimive instrumente iz južnoameriškega pragozda.
a
Pridružite se nam 27. 8. ter skupaj z nami raziskujte in ustvarjajte!
a
Na brezplačno delavnico se prijavite po elektronski pošti: senta.jevsenak@mc-celje.si.