Na okrogli mizi smo se imeli čast pogovarjati s Sally Ranney, predano okoljevarstveno aktivistko iz ZDA, ki je delala kar s tremi predsedniki ZDA (Carter, Reagan, Clinton), ustanoviteljico in članico mnogih odborov. Sally je tudi življenjska partnerica Teda Turnerja (CNN) in zelo aktivna v njegovih projektih za ohranitev narave in ostale filantropije. Prilagamo link do njenega CV-ja: http://www.sallyranney.com/

V Celju smo se v dialogu z izjemnimi gosti – poleg Sally Ranney sta bila z nami še dva navdihujoča gosta: Dr. Nina Meyerhof in Gregor Deleja, dotaknili perečih tem današnjega časa – podnebne spremembe, vloga trajnostnega razvoja, ohranjanje narave, vloga mladih pri ustvarjanju prihodnosti, ki bo temeljila na trajnostnem miru. Pomembno vlogo smo namenili vzoru majhnih mest, ki so lahko aktivni peskovnik, kjer se preizkušajo novi modeli in načini delovanja, kjer se rojevajo družbene inovacije (pozitivne družbene spremembe).

Gostje so bili:

Dr. Nina Meyerhof je po rodu Nemka, sicer pa živeča v ZDA. Svoje življenje je posvetila delu za boljše življenje otrok z razvojem procesov opolnomočenja s poudarkom na samospoštovanju, demokratičnih življenjskih veščinah, razumevanju duhovne narave in širjenju lokalne/globalne perspektive. Kot predsednica in ustanoviteljica Children of the Earth, je vizionarska miselna voditeljica, priznana za življenje, ki zagovarja otroke in mladino.

Gregor Deleja iz Gimnazije Celje – Center, ki je eden bolj naprednih in navdihujočih ravnateljev pri nas. Poleg ravnateljskih obveznosti poučuje glasbo in klavir, vodi šolski zbor in fantovske a capella zasedbe, skrbi za programe mednarodne izmenjave in na svoje stroške spremlja dijake na izletih po Sloveniji in tujini. Priljubljen je tako med starši kot učenci.

Namen debate je bil oblikovati Think Tank ; torej skupnostno razvijanje novih idej s ciljem pripeljati do konkretnih ukrepov, ki jih lahko sprejmejo vsi. Nosilce odločanja želimo postaviti pred zahtevo, da poslušajo, kaj dejansko ljudje želijo ter sprejmejo nujne ukrepe za zaščito ‘Global Commons” (globalne skupne površine).

Debata je spodbujala k skupnostnemu razmisleku:

    • Katere naj bi bile 3 prioritete za ohranjanje trajnostnega sveta? (dostop do čiste vode + dostop do interneta in informacij + vsa energija NAJ prihaja iz obnovljivih virov) – Vsak posameznik lahko tu prevzame svojo odgovornost.
    • Ozaveščanje dejstva, da podnebne spremembe niso oddaljene 50 ali 75 let , temveč le 10 do 15. Kako bomo ohranili svet v smeri miru in trajnosti?
    • Ozaveščali bomo pomen, ki ga za naš planet nosita Arktika in Antarktika. Gozdovi in oceani, ‘globalne skupne površine – nadsistemi’ , ki vplivajo na družbo, gospodarstvo in biotsko raznovrstnost našega celotnega planeta
  • Skupaj lahko za naš planet naredimo več: globalne izbire + globalni glasovi + globalni aktivni državljani = za globalno skupnost (zavestno sodelovanje pri zaščiti naših planetarnih ekosistemov.)

 

Več o Sally Ranney:

https://www.linkedin.com/in/sally-ranney-94a45750/
https://www.linkedin.com/in/sally-ranney-1b788b13a/
https://www.globalchoices.org/
https://www.gaia.com/video/sally-ranney-imperative-consciousness-activism
https://www.wef.org.in/sally-ranney/
http://www.sallyranney.com/work.html

 

Več o dr. Nini Meyerhof:

http://www.coeworld.org/nina-meyerhof-edd
https://publicpeaceprize.org/nina-meyerhof/

 

Več o Gregorju Deleji:

https://www.mladina.si/187231/mit-o-malih-diktatorjih/
http://www.gcc.si/o-soli/
https://val202.rtvslo.si/2016/10/ime-tedna-gregor-deleja/

 

Okrogla miza je v celoti potekala v angleškem jeziku.
Organizatorji in moderatorji: Domen Kočevar, Andreja Cepuš, Lucija Kolar in Tanja Tamše.

Srečanje je bilo v:

  • torek, 4.6.2019 ob 11.00 uri v prostorih 2030.

Vstop je bil prost.


Posnetki tega dogodka5 minutni povzetek:

Posnetek celotnega dogodka: