a
Vandana Shiva je avtorica, aktivistka, pionirka, znanstvena svetovalka, mati in ustanovna direktorica Navdanye (http://www.vandanashiva.org/), narodnega  gibanja za zaščito raznolikosti in celovitosti živih virov – predvsem avtohtonih semen – ter za spodbujanje ekološkega kmetovanja in pravične trgovine v Indiji.
a
Več o njej si lahko preberete na sledeči povezavi: http://vandanashiva.com/.
a
Vandana Shiva v svojem pogovoru s Shaktijem Mairo govori, da lepota in estetika nista samo senzorični zmožnosti. Sta celoviti zmožnosti vseh naših čutil biti v razmerju z vsem okoli nas. Tako je dober okus kvaliteta lepote skozi okušanje. Dobra tkanina je kvaliteta lepote skozi občutenje. Ko vsi naši čuti preidejo v harmonijo, takrat imamo popolno izkušnjo lepote.
a
Govori tudi o tem, da nič nima odnosa s samo eno stvarjo. Vse je v mnogokratnem razmerju. Zrušiti mnogoterost razmerij je tisto, kar pokvari ekološko trajnost, rezultat česar je zlom lepote. Torej, če nekaj ni lepo, potem  to nekaj ni trajno.
a
Pripoveduje, da smo priča velikemu uničevanju okolja brez spoštovanja narave, ki ga vodita pohlep in moč. Pohlep in moč nimata zmogljivosti imeti odnos, saj pohlep in moč uničujeta odnos. S tem so uničili lepoto.
a
Vandana Shiva  pove, da nam situacije, ki nam dajo izkušnjo lepote, prav tako ponujajo tudi izkušnjo veselja. To spada skupaj. Spomni se posebnega prizora iz dokumentarnega filma. Plemenski poglavar se je odpravil stran proti svojemu polju in režiser ga vpraša: »Kam greš« On pa odgovori: »K lepoti zemlje.« Zanj  kmetovanje ni proizvodnja hrane. To je delanje prave stvari za zemljo in izdelovovanje pravega okrasja, ki je na koncu hrana, ki jo dobimo. V takih avtohtonih kulturah je lepota resnična vrednost.
a
Shakti Maira jo v pogovoru povpraša o posebni izkušnji lepote, ki jo Vandana Shiva opiše z naslednjimi besedami: »To je bilo zame takrat, ko je mali deček prišel iz mojega telesa ves krvav in vreščeč. Nikoli nisem bila bolj zamaknjena! Bilo je notranje razmerje, ki je postalo zunanje. Menim – čudež to rojstvo!«
a
Celoten članek si lahko preberete v reviji Resurgence&Ecologist, št. 280, September/Oktober 2013 na straneh 49-50.