a
Spremna beseda W. Q. Judgea, vidnega ameriškega teozofa, k tej knjigi, pravi: »V določenih ozirih lahko na to knjigo gledamo kot na komentar k Luči na Pot. Dobro bi bilo, ko bi si bralec to zapomnil. Kajti mnoge stvari iz knjige, ki je že postala klasično delo naše literature, bodo postale jasne šele ob branju te slednje. Skozi Vrata iz Zlata je delo, ki bi ga morali, kot pomoč pri študiju, imeti nenehno pri roki. Gotovo bo postalo ena od merodajnih knjig Teozofije.«
a
»Vrata iz Zlata« predstavljajo vstop v kraljestvo duše, ki ga ni mogoče spoznati preko fizičnih zaznav. Namen te knjige je nakazati nekaj korakov, ki so nujni, da bi dosegli njihov prag. Knjiga se, tako kot večina del teozofskega značaja, obrača na širšo javnost z izredno lepoto stila in jasnostjo svojih trditev. Zahodnemu svetu govori v njegovem lastnem jeziku in prav v tem dejstvu je njena vrednost.
a
To je tudi tretje od treh del pisateljice Mabel Collins, ki so bila izbrana za rdečo nit poskusa predstavitve (pod podnaslovom »Oris zahodne ezoterične tradicije«) začetkov duhovnega gibanja, ki se je porodilo v zadnjem četrtletju devetnajstega stoletja in pomembno vplivalo na silovito širjenje zanimanja za področje duhovnosti skozi celotno preteklo stoletje, vse do današnjih dni.
a
Delo je, kakor omenjeno, dopolnjeno še s Spremno besedo vidnega ameriškega teozofa Williama Quana Judgea.
a
O avtorici si lahko več preberete na naslednji povezavi:
a
https://www.jivatma.si/teozofija/pomembni-teozofi/mabel-collins/