Misli imajo moč – pravo objektivno moč. Skozi moč misli ne vplivamo samo nase, ampak tudi na druge okrog nas. Neprestano barvamo obdajajočo mentalno atmosfero, ker ne živimo samo v fizičnem okolju, temveč tudi v emocionalnem in mentalnem. Prav tako, kakor je zrak, ki ga dihamo, del našega fizičnega okolja, so naše misli in občutki del našega emocionalnega in mentalnega okolja, v katerem živimo.

            To nevidno okolje vztrajno vpliva na nas s svojim subtilnim vplivom, tudi če se njegovega obstoja ne zavedamo. Na primer, mnoge od naključnih misli, ki jih imamo čez dan, ne izvirajo nujno iz našega uma, ampak imajo izvor v prevladujoči mentalni atmosferi. To se dogaja zlasti takrat, ko je naš um trenutno brezdelen in ni zaposlen s katerim posebnim umskim procesom. Mnoge spiritualne tradicije priznavajo pomembnost čiščenja uma od zlih in škodoželjnih misli z vzgajanjem navad – imeti pozitivne in navdihujoče misli čez ves dan.
a

MISEL KOT ENERGIJA

            Materialistični pogled, ki prevladuje v navadni zahodni znanosti, upošteva misel le kot spremljevalni pojav električnih in kemičnih sprememb, ki se dogajajo v naših možganih. Predpostavlja, da misel izvira samo iz nevroloških procesov. Glede na to mnenje, z nastopom smrti vse misli in zavest nenadoma prenehajo. Tako mračen in materialističen vidik je nasproten učenju svetovnih religij, kot tudi vzhodni in zahodni ezoterični tradiciji, ki trdi, da je telo le prevozno sredstvo za zavest, ne njen vir. Te tradicije trdijo, da ko materialno telo umre, zavest nadaljuje na višjem nivoju. Teozofsko učenje potrjuje ta vidik.

            Skladno s teozofijo, opazen materialni svet sobiva z nevidnimi svetovi, ki so narejeni iz večih stopenj razredčene materije ali energije. Na enega od teh svetov se v zgodnji teozofski literaturi navaja kot astralni plan in je povezan z energijo občutkov in emocij. Onkraj astralnega plana je še eno subtilno področje energije, znano kot mentalni plan, ki je povezan s področjem idej, tako abstraktnih kot konkretnih. V poznejši teozofski literaturi je pogosto v uporabi termin področje namesto besede plan, ker lahko ta zmotno meri na serijo slojevitih slojev, medtem ko področje soobstaja v prostoru, toda z različno frekvenco ravni.

            Ta polja energije na nas šibko vplivajo, čeprav se ne zavedamo njihovega obstoja. Ljudje, ki so psihično občutljivi, pogosto poročajo, da dobivajo razločne občutke z različnih krajev, kot so katedrale, predavalnice kolidžov, zapori, športne arene ali pogrebni saloni. Turisti, ki obiskujejo polje, na katerem se je zgodila bitka za Gettysburg, pogosto doživljajo nerazložljive občutke žalosti in obžalovanja. Če obiščemo katedralo Notre Dame v Parizu, to lahko vzbudi sublimne občutke spoštovanja in svečanosti. Vsak prostor ima svojo karakteristično energijo. Na nivoju višjih vibracijskih stopenj, ki karakterizirajo mentalno področje, so jasnovidci opazili, da se energija misli dejansko združi in oblikuje ter ima kvazi objektivni tip obstoja. Več o tem si lahko preberete v knjigi Thought Forms, Charles W. Leadbeater.

            Kot človeška bitja se z astralnim in mentalnim poljem sporazumevamo s subtilnimi vehikli, ki so narejeni z energije ustreznih polj. Na primer, naše astralno telo je sestavljeno iz energije z astralnega polja, naše mentalno telo pa iz energije z mentalnega polja. V drugih svetovih so naša subtilna telesa lokalizirana polja, ki obstajajo znotraj univerzalnih polj. Obstajajo s fizičnim telesom  in drug drugega prežemajo. Misel in emocionalna energija sta torej zelo povezani med seboj. Mentalni procesi, ki se dogajajo v subtilnih vehiklih so oddajani naši fizični zavesti z možgani, podobno se te nevidno oddane signale sprejema z radiem in  pretvori v zvočne vibracije, ki pridejo v fizično uho. Radio ni vir oddajanja, tako kot tudi možgani niso izvor vseh misli.

            Čeprav je moderna znanost nezmožna preveriti obstoj subtilnih teles, skozi stoletja veliko vidcev, modrecev in jasnovidcev priča o njihovem obstoju. Bralca se napoti na The Personal Aura Dora Kunz, opaženi jasnovidki, ki je uporabljala svoje psihične sposobnosti za sodelovanje z zdravniki, ki so iskali izvor bolezni. Včasih tem višjim vehiklom pravijo aura.
a

UČINEK MISLI NA KARAKTER

            Rečeno je bilo, da smo tisto, kar mislimo. V širšem obsegu se kvaliteta našega karakterja kreira s kreativno močjo naših misli. Stari budistični sveti spis se začenja: Naše življenje oblikuje naš um; postanemo tisto, kar mislimo. V Pregovorih 23:7 najdemo podobno opazko: ta, ki razmišlja v svojem srcu, je tudi sam srce. Um je bil primerjan z vrtom, ki se lahko inteligentno kultivira ali pusti, da se divje razrašča. Misli so semena, ki jih vsak dan posejemo v naš um. Zemlja planeta bo rodila plevel ali rože, odvisno od tega kakšnim semenom je dovoljeno kaliti. V dobrem ali slabem, misli, ki jih posadimo v naš um, se bodo na koncu videle v naših življenjih.

            Naš um je rezultat prejšnjih razmišljanj, v tem in v prejšnjih življenjih. Vsak posamezni um ima svojo unikatno stopnjo in vrsto vibracije. Ima določena nagnjenja, moči, afinitete, slabosti in lepotne napake, vse so izid prejšnjih miselnih vzorcev. Toda um ni statičen in se konstantno spreminja z našim načinom razmišljanja, kot kažejo nedavne možganske slikovne tehnike.

            Na misli se lahko gleda kot na lokalizirane vibracije mentalne materije, ki se dogajajo na mentalnem področju. Univerzalno gledano, so čiste in zelo visoke misli sestavljene iz hitrih vibracij, medtem ko grobe in degradirane misli vibrirajo s počasnejšimi vibracijami. Če načrtno treniramo naš um, da ima povzdignjene in navdahnjene misli, postopno povečujemo njegovo kapaciteto, da se odziva na misli višjih kvalitet. Če se izogibamo neokusnih in poniževalnih misli, to pomaga čistiti um vsakega nagnjenja odgovoriti na odvratne vplive. Pogosta spiritualna praksa je začeti vsak dan z navdihujočimi in spodbudnimi mislimi, premisliti njegov pomen in aplikacije v vsakdanjem življenju ter se vrniti k takšnim mislim redno čez dan. Takšna preprosta vaja ustvari polje, ki privablja podobne misli in se istočasno upira mislim, ki so negativne in degradirane.

            Poleg tega, da imajo različne vibracijske stopnje, so jasnovidci opazili, da imajo misli določene oblike in se kažejo v različnih barvah. V teozofski literaturi se imenujejo miselne forme. Največ miselnih form je minljivih, trajajo samo nekaj momentov, druge pa lahko trajajo več dni ali let, odvisno od intenzitete koncentracije in količine energije, dane v njihov nastanek. Matematično delo, pozorno na matematični problem, lahko ustvari miselno formo, ki je zelo dobro definirana in lahko v mentalnem polju traja več dni. Na drugi strani, miselna forma, navdahnjena z muhastim sanjarjenjem, lahko traja samo nekaj minut. V krščanskih cerkvah, miselna forma o Kristusu lahko traja leta, ko generacije častilcev nadaljujejo z dodajanjem svoje individualne miselne energije pričujoči miselni formi, ustvarjeni od prejšnjih kongregacij. Po negativni strani, lahko kolektivni rasni in etnični predsodki naredijo dolge miselne forme mržnje in sovraštva, ki lebdijo v atmosferi nad nacijami ali skupinami ljudmi desetletja ali celo stoletja. Konstantno ponavljanje misli pomaga širiti dolgoživost povezanih miselnih form.

            Moralo bi biti jasno, da dolgotrajna navada negativnega razmišljanja ne bo imela ne samo škodnih efektov za osebo, ki ustvarja takšne misli, ampak tudi za osebo v bližini, h kateri so takšne negativne misli vodene. Uveljavljeno je, da obstaja močna povezanost med negativnimi mentalnimi vzorci in nekaterimi fizičnimi tegobami, kot so visok krvni pritisk, prebavne motnje… Mentalne atmosfere ljudi, ki so se odločili, da bodo imeli pozitiven nazor, z mislimi formirajo blagodejno naravo. Ker vsaka misel ali čustvo naredi permanentni efekt z močnejšim in slabečim nagnjenjem znotraj nas, se mora z največjo skrbnostjo vaditi tip misli in čustev, ki si jih sami sebi dovolimo.

            Vaditi takšno kontrolo nad našimi mislimi se mogoče zdi nemogoča naloga, toda mnogi ljudje so dokazali, da se lahko uspešno opravi. Pregovorno, ima slabotnež z 90.funti, ki prvič vstopi v telovadnico, težave, kako si sebe predstavljati z močnim, zdravim telesom, mi pa vsi vemo, da uspešen graditelj telesa ni bil rojen z veličastno postavo. Moral je trdo delati, da je čez nekaj časa dosegel svoje cilje, eliminiral je škodljivo hrano iz svoje diete in sprejel program vsakodnevne vadbe. Na enak način se učijo spiritualni kandidati, kako prevzeti odgovornost za vsakodnevne miselne vzorce, z izogibanjem navad kot so: opravljanje, žlobudranje, jeza, zamere; tako, da jih namerno prestavimo v pozitivne kvalitete: simpatijo, toleranco, sočutje in odpuščanje.

            O tej tematiki je dostopnih še veliko več informacij. Če vas ta tema zanima, lahko raziščete nekaj literature, ki je na voljo v Quest Books in Henry S. Olcott Memorial Library, ki se nahajata v Nacionalnem centru Teozofskega društva v Ameriki.

a

ZA NADALJNJE BRANJE

The Aura (audio CD), Geoffrey Hodson

Meditation: A Practical Study, Adelaide Gardner

Meditation Series, Pts 1-6 (audio CD), Joy Mills

The Personal Aura, Dora Kunz

The Power of Thought, John Algeo, Shirley Nicolson

Thought Forms, Charles W. Leadbeater

Thought Power, Annie Besant