Z obiskom te strani se strinjate z uporabo piškotkov Kliknite sem...

Tehnike meditiranja

a
Meditacija je dejavnost, ki jo lahko izvajamo na več različnih načinov. Izvajamo jo lahko fizično (na primer z recitiranjem) ali mentalno (kot vizualizacijo prizorišč in stvari). Vsi meditiramo za vzpostavitev miru in spokojnosti v svojem življenju, da bi se zedinili s svojo notranjostjo, se zdravili in izboljšali svoje duševno in telesno zdravje. Ne glede na razlog zaradi katerega meditiramo, pa je meditacija univerzalna.
a
Čeprav je meditacija univerzalna, pa se meditacijske tehnike od kulture do kulture razlikujejo. Nekatere tehnike so ekspanzivne in omogočajo prost pretok misli in njihovo opazovanje, druge pa so zgoščevalne in vključujejo osredotočenost v misli nekoga.
a
STOPNJE:
a
1) doseganje fizičnega udobja in nadzora

2) dihanje je ritmično in redno

3) vizualizacija trikrat nižjega sebe (fizično, čustveno in duševno) kot

  • v stiku z dušo
  • kot kanal duhovne energije, skozi medij uma, neposredno v možgane. Od tod lahko kontroliramo fizični mehanizem.

Najbolj osnovna stvar, ki jo je potrebno upoštevati je, da mora biti um aktivno zaposlen z idejami in ne s tem kako se truditi biti koncentriran. Za vsako izrečeno besedo in vsako fazo, ki temu sledi je potrebno imeti voljo razumevanja in duhovno oziroma miselno spretnost koncentracije na eno točko.
aa
POSAMEZNE TEHNIKE:
a
MANTRA MEDITACIJA
a
Tehnika mantra meditacije vključuje ponavljanje določenih zvokov, ki pozivajo um k doseganju meditativnega stanja. Mantra dobesedno pomeni »odkriti zvok« oziroma kombinacijo zvokov, ki se razvijajo spontano. Pomembno je, da mantre ne zamenjujemo z religioznim petjem. Mantro lahko dobimo od guruja ali pa si osebno izberemo zvok ali besedo. Pomembno je, da ugaja umu.
a
TRATAKA MEDITACIJA
aa
Tehniko trakta meditacije sledijo številni religiozni sistemi, vključno s sufizmom in krščanstvom. Pri tej tehniki se izvaja enakomerno strmljenje v določen predmet. Trataka je v bistvu uveljavljena kot tehnika prečiščevalne joge in predana vaja le-te jo popelje na višji nivo meditacije.
a
ČAKRA MEDITACIJA
a
Čakre predstavljajo višjo raven manifestacije energije in osebnega razvoja. Beseda čakra pomeni kolo. Vsaka čakra predstavlja veliki živčni center, ki je razvejan od hrbtenjače in služi glavnim telesnim organom. Čaker je sedem. Glavni cilj te meditacijske tehnike je pomagati posamezniku odkriti in raziskovati njegove čakre in jih tako prebuditi na zavestni ravni, na uravnotežen in celosten način.
a
VIPASSANA MEDITACIJA
a
Beseda vipassana pomeni »vpogled«. Nanaša se na sposobnost videti stvari takšne kot v resnici so, ki pa jo dosežemo skozi proces samo-opazovanja.To pomeni opredelitev narave posameznika, prepoznavanje slabih elementov in njihovo zavestno odpravljanje iz sistema. Meditacijska tehnika vipassana je brez obredov, pomaga razvijati modrost in omogoča posamezniku, da preuči različne občutke v telesu kot so na primer bolečina, srbenje, itd.
a
RAJA JOGA MEDITACIJA
a
Ta oblika meditacije popelje jogija (oseba, ki prakticira meditacijo) na višjo raven edinstvenosti in močno oplemeniteno izkušnjo. Navda ga s super-čutno radostjo ali blaženostjo, ki povzdiguje um stran od mesenih užitkov in reformira njegove slabe navade. Raja jogi vzpostavlja odnos z Bogom in se odpove vsem posvetnim užitkom ter posveti vso svojo energijo duševnemu prebujanju soljudi.