O UMETNOSTI

AUGUSTE RODIN

(1840-1917)
a

rodin
a

V knjigi Paul Gsell zapisuje svoje pogovore z obiskov pri Augustu Rodinu, slovitemu francoskemu kiparju. Njegovi zapisi nam jasno prikažejo Rodinov pogled na umetnost in umetnika, tako zelo aktualen tudi za današnji čas. Rodin pravi: “Moderno življenje teži za koristnostjo; človek se trudi, da bi si gmotno izboljšal življenje; znanost izumlja vsak dan nove načine prehrane, oblačenja in prevažanja ljudi. Izdeluje poceni slabe proizvode, da bi nudila čimvečjemu številu ljudi pokvarjene užitke. Priznati sicer moramo, da prinaša tudi resnične izpopolnitve za zadostitev vseh naših potreb. Toda duha, misli in sanj naš čas več ne pozna. Umetnost je mrtva.”
a
O realizmu v umetnosti Rodin pravi: “Treba je samo videti. O, ni dvoma: povprečen človek ne bo pri posnemanju narave nikoli napravil umetniškega dela, kajti ta v resnici gleda, ne da bi videl…Umetnik pa nasprotno vidi: to je, njegovo oko, ki je nasajeno na njegovo srce, bere globoko v bistvu narave. Zato mora umetnik verjeti le svojim očem.”
a
Za umetnika je v naravi vse lepo, in kot pravi Rodin: “ Kar imamo po navadi v naravi za grdo, lahko postane v umetnosti zelo lepo.”
a
Še nekaj zanimivih izjav Augusta Rodina:
a
“Resnični umetniki so tisti, ki gledajo s svojimi očmi sicer vidne stvari in znajo odkriti lepoto v tistem, kar je prenavadno za druge ljudi. Slabi umetniki nosijo vedno naočnike drugih. Najvažnejše je, da ljubite, da upate, da drhtite, da živite. Bodite najprej ljudje, potem šele umetniki!”
a
“Če ste mlad talent, boste šteli v začetku le malo pristašev, pa množico sovražnikov. A to naj vam ne jemlje poguma. Zmagali bodo prvi: kajti oni vedo, zakaj vas ljubijo, medtem ko drugi ne vedo, zakaj ste jim zoprni; prvi so strastno navdušeni za resnico ter ji neprenehoma pridobivajo novih pristašev, drugi pa ne kažejo trajne vneme za svoje napačno mnenje; prvi so vztrajni, drugi se obračajo po vetru. Zmaga resnice je gotova.”
a
“Ne zgubljajte časa z navezovanjem družabnih in političnih zvez. Videli boste, kako bo veliko tovarišev s spletkami prišlo do časti in bogastva. To pa niso pravi umetniki. Nekateri izmed njih so sicer močno razboriti in, če se lotite boja z njimi na njihovem torišču, izgubite prav toliko časa kot oni, namreč vse svoje življenje, ter vam ne bo ostala za umetnost niti minuta časa.”
a
“Umetnik obožuje svoj poklic: najdragocenejše plačilo mu je, če dobro dela. Danes žal prepričujejo delavce njim v škodo, naj sovražijo svoje delo in naj ga sabotirajo. Svet pa bo srečen šele tedaj, ko bodo imeli vsi ljudje duše umetnikov, to je, kadar bodo imeli veselje ob tistem, kar delajo.”
a
„Resnični umetnik izraža vedno tisto, kar misli, četudi mora drezati v ustaljene predsodke.“
a

(vir: Paul Gsell:  Auguste Rodin – Umetnost, Ljubljana, Mladinska knjiga 1966)