TKBAK, 19. 12. od 10.00 do 14.00
a
“NESKONČNO ne more biti znano našemu razumu, ki lahko le razlikuje in opredeljuje. Vedno pa si lahko zamislimo abstraktno idejo o tem (NESKONČNEM) in to s pomočjo sposobnosti, ki presega naš razum. In to je intuicija ali duhovni instinkt o katerem sem govorila..”

(H. P. Blavatsky)
a

Na našem tretjem »mini simpoziju« so naši gostje predstavili svoje poglede iz zornega kota prastare modrosti, ezoterike, gnoze oz. teozofije. Če lahko za umetnika rečemo da se iz uvida v LEPOTO spusti na krilih navdiha na personalni nivo in svojo izkušnjo LEPOTE izrazi v konkretni obliki glasbe, slike, lesene ali kamnite forme, za znanstvenika lahko rečemo, da se iz konkretnega dviguje v abstraktno in v svet arhetipov in nato svoje spoznanje izrazi skozi konkretni um. H.P.Blavatsky je svojemu velikemu delu, ki nosi naslov TAJNA DOKTRINA dala podnaslov SINTEZA ZNANOSTI, RELIGIJE IN FILOZOFIJE. Tako že v podnaslovu poda ezoteričnemu učencu v roke ključ TAJNE DOKTRINE – sposobnost SINTEZE. Če je v nas hotenje odkriti tisto Tajno Doktrino, ki jo v Indiji od pamtiveka imenujejo Brahma Vidya oz. Atma Vidya in DevaVidya oz. Tatva Vidya /veda o sebi in veda o angelih/ moramo v sebi prebuditi čutenje ENOSTI, ki omogoča sintezo GLAVE in SRCA. Ko znanstvenik prične z GLAVO LJUBITI in umetnik S SRCEM MISLITI lahko govorimo o njunem pravem poslanstvu :Delati za dobrobit človeštva in planeta kot ene celote. V Glasu Tišine je to POT SRCA – pot BODISATVE.

a
Aristid Havliček – Tili

PREDAVATELJI


BARBARA ŠKOBERNE
predavateljica na Duhovni univerzi
ČUDOVITA IGRA

Razum in lepota, znanost in umetnost, se zdita dve popolnoma različni in nekompatibilni področji človekovega delovanja in izražanja. Ob prvem dobimo asociacije na matematične enačbe in sterilne laboratorije, druga je na slikarskih platnih, v gledališčih, knjižnicah in koncertnih dvoranah. Če pa pogledamo malo pobliže, pa tudi bolj od daleč, se pokaže, da imata marsikaj skupnega. Zanimivo raziskovanje, ki se v luči prastare modrosti izkaže kot čudovita igra in preplet polarnosti življenja.

Več o predavateljiciPOLONA SEPE
scenaristka, režiserka in učiteljica krija tantre joge

Sinteza razuma in lepote v luči uravnovešanja leve in desne možganske polovice na duhovni poti. Vsakdo od nas ima v sebi “politika” ( leva možganska polovica) in “pesnika” (desna možganska polovica). Zakaj je v svetu, ki bolj ceni razum od “pesnikov” pomembno, da razvijamo tudi svoje čutne in čustvene potenciale. Vpliv čustvenih stanj in čutnih zaznav na našo podzavest, da ta lahko postane zrcalo božanskega. Utelešena izkušnja nasproti breztelesnega izkustva in pomen zgodbe ali mita na duhovni poti.

Več o predavateljiciANTON ROZMAN
urednik spletne strani teozofija.info
INTELIGENTNI DESIGN

V znanosti dandanes velja prepričanje, da vesolje deluje v skladu z zakoni, ki delujejo po načelu simetrije, ki je po drugi strani ključni dejavnik za presojanje estetskega videza, najsi nekega predmeta ali fizikalne teorije. Tako se sedaj na začetku enaindvajsetega stoletja začenjata povezovati znanost in metafizika, da bi spoznali naravo realnosti, ki temelji na sveti geometrijski zasnovi.

Več o predavateljuARISTID HAVLIČEK – TILI
dolgoletni teozof in škof SKC
SINTEZA RAZUMA IN LEPOTE V LUČI PRASTARE MODROSTI

Leta 1888 je Helena Petrovna Blavatsky dokončala in izdala svoje in Njihovo vrhunsko delo Tajno doktrino ali kot nekateri v Sloveniji prevajajo Tajni nauk. N prvi strani je zapisala:

Tajna doktrina:
Sinteza znanosti, filozofije in religije.

Pred 43 let 20.julija 1969 je je ameriški astronavt Neil Armstrong kot prvi človek stopil na Luno. Armstrong je takrat izrekel znameniti stavek: “To je majhen korak za človeka, vendar velik skok za človeštvo” in se zapisal v zgodovino. Od tistega dne do danes je človeštvo na področju znanosti in tehnologije naredilo kar nekaj velikih skokov. Nazadovali pa so skoki v umetnosti – ali kot bi lahko rekli v jeziku duhovnosti : pozabili pa smo na srce. Nuja časa nas sili, da sprejmemo prastaro pravilo Poti Svetosti, ki se glasi : » Ljubiti z glavo in misliti s srcem«.

Ko se učenec z resnostjo duha poglablja v prastare mite kozmogeneze in antropogeneze se sčasoma prebuja notranji uvid in spoznanje da samo sinteza LJUBEZNI, MODROSTI in VOLJE zmore odrešiti svet. Ljubezen brez Modrosti in Volje je plitva, slepa in nemočna; Modrost brez Ljubezni in Volje pomeni vase zazrt duhovni egoizem, odtujenost od soljudi in nesposobnost zares hoditi po Poti. Volja brez Ljubezni in Modrosti pa je uničevalna sila, katere priča so vojne, ki so divjale in divjajo po svetu.
Kako zamenjati položaj svetilnikov /glave in srca/, kako ljubiti z glavo in misliti s srcem – kako do sinteze razuma in lepote to je vprašanje. Odgovor je skrit v prastari modrosti in smer je dana v Tajni doktrini.

Več o predavatelju

FOTO GALERIJA
VIDEO GALERIJA