Z obiskom te strani se strinjate z uporabo piškotkov Kliknite sem...

Alice Bailey


(1880-1949)

 

Rojena in odraščala je v bogatem ortodoksnem krščanskem okolju v Veliki Britaniji. Bila je vplivna pisateljica in predavateljica na področjih okultnega, ezoteričnega zdravljenja, krščanstva, astrologije ter duhovnosti. Že zelo mlada se je začela spraševati o smislu življenja in verodostojnosti dogem tistega časa. Zaradi občutka ničvrednosti in določene mere zanimanja za življenje po smrti, si je že do svojega petnajstega leta trikrat poskusila vzeti življenje. Ko je bila stara 15 let, jo je obiskal neznanec »…visok moški, oblečen v evropska oblačila in nosil je turban«, ki ji je povedal, da mora razviti samokontrolo in se tako pripraviti na delo, ki je načrtovano za njo. Sprva je mislila, da je skrivnostni moški, ki jo je obiskal, Jezus, a je kasneje ugotovila, da je v resnici Mojster Koot Hoomi.
a
V naslednjih letih je Alice delala v vojaških domovih na Irskem in v Indiji. Po poroki se je preselila v ZDA, kjer je rodila tri otroke. Ko se je ločila od moža, je bila zelo revna, skrbela je za otroke in delala v tovarni.
a
Leta 1917 je spoznala nekaj neposrednih učencev Helene Blavatsky, seznanila se je z njenim naukom in se včlanila v Teozofsko društvo. Takrat je spoznala tudi bodočega moža Fosterja Baileyja. 1918. leta je postala članica Ezoteričnega oddelka Teozofskega društva.
a
Baileyeva je zapisala, da je leta 1919 stopila v stik z Mojstom, znanim pod kot Tibetanec. Izjavila je, da je po začetnem odporu kasneje le privolila zapisati sporočila, ki ji jih je dajal ta vir. Pisala je 30 let, od 1919 – 1949. Rezultat je bil 24 izdanih knjig o starodavni modrosti, filozofiji, religiji, sodobnih dogodkih, znanosti, psihologiji, narodih, astrologiji in zdravljenju. Kmalu so jo skupaj z možem izključili iz Teozofskega društva.
a

a
Leta 1922 sta Baileyeva začela izdajati revijo The Beacon o ezoterični filozofiji. S pomočjo svojega moža je Alice leta 1923 ustanovila Arcane School (tudi del Lucis Trusta), ki je in še vedno daje vrsto korespondenčnih tečajev, temelječih na njeni heterodoksni različici teozofije, ki je sprejela osnovne teozofske poglede na karmo, reinkarnacijo, mojstre, božanski načrt.
a
Ker je Alice v svojih knjigah obširno uporabljala izraz »New Age«, jo nekateri avtorji opisali za ustanoviteljico New Age gibanja, spet drugi so pisali o njeni privrženosti poganstvu.