Z obiskom te strani se strinjate z uporabo piškotkov Kliknite sem...

Charles Webster Leadbeater

LEADBEATER

   (1854-1934)
a

C. W. Leadbeater, rojen v Angliji, je bil viden član Teozofskega društva, avtor okultnega in soustanovitelj Liberalne katoliške cerkve. Prvotno je bil duhovnik, a ga je njegovo zanimanje za spiritualizem privedlo k temu, da je opustil Cerkev v korist Teozofskega društva, v katerem je kaj hitro zavzel najvišje položaje.
a
Kot duhovnik je bil zelo dejaven in odpiral ter vodil klube za mladino. Zanimal pa se je tudi za astronomijo in spiritizem. Preko le-tega se je seznanil z delom H. P. Blavatsky in Teozofskega Društva ter se mu novembra 1883 tudi pridružil. Leto dni kasneje je brez posebnih napovedi in pojasnil odpotoval preko Marseilleja v Aleksandrijo in se v Kairu pridružil H. P. Blavatsky na poti v Madras. V Žindiji naj bi ga obiskali in urili nekateri Mojstri H. P. Blavatsky in to je bil začetek njegove dolge kariere v Teozofskem društvu. Na sedežu Teozofskega Društva v Adyarju je postal urednik revije The Theosophist in po lastnem pripovedovanju šel leta 1885 skozi posebno urjenje, s katerim je razvil jasnovidnost, ki jo je kasneje uspešno uporabljal za raziskovanje višjih ravni bivanja.
a
Leta 1885 je s prvim predsednikom Teozofskega društva, Henryem S. Ocolttom, odpotoval v Burmo in Ceylon (današnja Sri Lanka), kjer sta ustanovila angleško budistično akademijo, na kateri je bil Leadbeater prvi ravnatelj. Ta šola se je kasneje razbohotila v Ananda College, ki ima danes okoli 6.000 študentov.
a
Pisal je knjige, ki so bile povezane z njegovim jasnovidnim raziskovanjem in se uveljavil kot uspešen predavatelj ter učitelj, tako da so mu mnogi starši zaupali svoje otroke, da bi jih vzgajal v duhu načel duhovnosti in okultizma. Med leti 1900 in 1905 je imel dve predavateljski turneji v Združenih Državah, Kanadi in Avstraliji, na kateri je vzel nekatere svoje učence.
a
Leta 1906 je nenadoma odstopil sredi obtožb, da se je vključeval v vzajemno samozadovoljevanje z najstniki, ki so bili v njegovi oskrbi. S podporo Annie Besant je ponovno pristopil k Društvu, a so ga podobne govorice spremljale skozi celotno karijero. Tako se je leta 1909 vrnil v Adyar, kjer je istega leta spoznal J. Krishnamurtija in se posvetil njegovi vzgoji. V Indiji je ostal še nekaj časa, a je sčasoma začutil, da ga nek vzrok kliče v Avstralijo in se je tako 1915. leta preselil v Sydney. Tam je bil leto kasneje posvečen v Liberalno katoliško cerkev in postal njen predsedujoči škof. Javni interes za teozofijo se je v Avstraliji in na Novi Zelandiji, kot posledica prisotnosti Leadbeatedrja v teh krajih, močno povečal. Sydney se še dan danes lahko primerja z Adyarom kot središče teozofskega delovanja. Naslednja leta je posvetil raziskovanju energij v ozadju krščanskih in prostozidarskih obredov ter oblikovanju Liberalne katoliške cerkve, kar je sprožilo nova nasprotja znotraj Teozofskega Društva in pogrevanje starih obtožb proti Leadbeatru. Leta 1930 se je vrnil v Adyar, da bi tam preživel svoja zadnja leta, a je umrl leta 1934 v Avstraliji, ko se je odpravil na obisk v Sydney.
a
Leadbeater se je izkazal kot ploden avtor predvsem v temah okultnega in zato ga je Teozofsko gibanje ohranjalo v ospredju vse do njegove smrti.
a
C. W. Leadbeater velja za najbolj protislovnega predstavnik teozofskega gibanja. Njegova številne knjige in članki še dandanes privlačijo mnoge bralce in večina teozofov je vstopila v svet teozofije prav preko njegovih del, napisanih na podlagi razvoja velikih psihičnih sposobnosti, ki pa so po drugi strani deležna kritike tistih, ki menijo, da njegova učenja odstopajo od izvirnega sporočila Madam Blavatsky.