Z obiskom te strani se strinjate z uporabo piškotkov Kliknite sem...

Ernest Wood

(1883-1965)

a
Rodil se je v Angiliji in se šolal na Manchester College of Technology, kjer je študiral kemijo, fiziko in geologijo. Zaradi zgodnjega zanimanja za budizem in jogo, se je začel učiti tudi sanskrit.
a
Za teozofijo se je začel zanimati že kot mladenič, ko je poslušal predavanja teozofinje Annie Besant, katere osebnost je nanj naredila velik vtis. Zato se je pridružil loži društva v Manchestru in leta 1908 z Besantovo, ki je postala predsednica Teozofskega društva Adyar, odpotoval v Indijo, kjer je postal eden od njenih pomočnikov in imel priložnost sodelovati tudi s C. W. Leadbeaterjem.
a
Na predlog Besantove se je Wood posvetil poučevanju in po letu 1910 služboval kot ravnatelj na številnih šolah in fakultetah, ki jih je ustanovilo Teozofsko društvo. Promoviral je teozofske ideje na predavateljskih turnejah ter objavil številne članke, eseje in knjige o različnih teozofskih temah. Po koncu 2. svetovne vojne se je preselil v Združene države Amerike.
a
Postal je razočaran glede prihodnosti Teozofskega društva in pričel s študijem klasične joge. Po aferi Krišnamurti, ki je povzročila delitev Društva, je leta 1933 po smrti Annie Besant kandidiral za predsednika Teozofskega društva. Premagal ga je eden od tesnih zaveznikov C. W. Leadbeaterja. Razočaran z vodstvom Društva, a navdušen z zrelostjo in neodvisnostjo Krishnamurtija, se je Ernest obrnil k jogi.
a
Uradno nikoli ni bil učenec katerega izmed indijskih Mojstrov, vendar je ponovno srečanje leta 1928 s Krishnamurtijem (ki je zapuščal Teozofsko društvo zaradi okultne hirahije, ki jo je ustvarilo vodstvo društva, da bi postal neodvisni učitelj) v New Yorku  nanj tako vplivalo, da se je vrnil k literaturi klasične joge kot vir svojega navdiha. Preostala leta je tako pisal in objavljal o jogi.
a
Kmalu po svojem prihodu v Indijo je Wood začel prevajati indijske klasike, kot je Garuda Purana in v poznih 1920-ih začel s temeljito študijo klasične joge s pomočjo številnih hindujskih učenjakov. To ga je vodilo k objavi velikega števila prevodov znanih besedil joge, kot so Bhagavad Gita, Patanjali joga sutre in drugih. V teh prevodih je Wood poskušal filozofske ideje teh besedil narediti uporabne za sodobno življenje.