»Tam, kjer je mir, je kultura; Tam, kjer je kultura, je mir.«

Temeljna misel svetovno znanega umetnika, filozofa, arheologa in pisatelja Nicholasa Roericha, dvakratnega nominiranca za Nobelovo nagrado za mir.

 

roerich1Nikolaj Konstantinovič Roerich se je rodil 9. oktobra 1874 v St. Petersburgu in je že kot otrok pokazal nadarjenost za različne dejavnosti, še posebej pa je razvil talent za risanje. S svojim neutrudnim delovanjem je uspel hkrati doštudirati na Likovno Akademiji in  Univerzi v Skt. Petersburgu.

Po zaključenem študiju se je poročil z Eleno Ivanovna Shaposhnikovo. Helena Roerich je bila zelo izobražena ženska, s katero sta delila skupna  prizadevanja na vseh področjih raziskovanj ter se medsebojno navdihovala. Roerichova  sta Indijo prvič obiskala v letu 1923 in sta se tam srečevala z indijskimi znanstveniki, profesorji, slikarji in pisatelji. Leta 1928 se je družina nastanila v dolini Kullu na pobočjih Himalaje in zasnovala Urusvati himalajski raziskovalni inštitut.
V naslednjem letu je na svojem potovanju v New York, ki je bilo namenjeno odprtju nove stavbe Roerichovega muzeja, Nicholas Roerich uresničil idejo, ki jo je snoval dolga leta.

Ustvaril je mednarodno pogodbo, Roerichov pakt ter Prapor Miru. S tem, ko je Prapor preletel vse zgodovinske, izobraževalne, umetniške in znanstvene ustanove, je potrdil, da imajo kulturni zakladi za vse ljudi trajno vrednost, kot skupna dediščina človeštva. Nicholas Roerich je bil na osnovi teh prizadevanj nominiran za Nobelovo nagrado za mir.

Iskanje prefinjenosti in lepote je bilo za Roericha nekaj svetega. Verjel je, da se zemeljski templji in umetnine sicer lahko uničijo, da pa mišljenje, ki jih je pripeljalo v obstoj, nikoli ne umre in ostaja del večnega toka zavesti – človekovih stremljenj, ki jih usmerja njegova volja in energija mišljenja. Verjel je, da je mir na zemlji nujen predpogoj za preživetje planeta in za trajen proces duhovne evolucije.

Umrl je v Kullu, 13. decembra 1947.

 

roerich2

Tibet, Himalaja, 1933, Nicholas Roerich Museum, New York

 

roerich3

Mati sveta, 1930, Nicholas Roerich Museum, New York

Galerija slik : http://www.roerich.org/