Delavnica o Budizmu in Budističnih praksah – Petek, 8. avgust 18.00 TKBAK
Vodil jo bo Sven Homan.

Program:

  • “Eno z vesoljem” – diskusija o osnovnih konceptih Budizma in kaj je “srečen način gledanja“ na svet. (trajanje 1 uro, v slovenščini)
  • Predstavitev video posnetka predavanja Roberta Thurmana – 1. in 3. del serije o budizmu (trajanje uro in 15 min, v angleščini)
  • Odmor: 15-20 min
  • Ogled filma: “Civilization of Maxwell Bright”. Ta svet je napolnjen z  osebno in plemensko tekmovalnostjo ter posledično agresijo. Pride čas v življenju vsakega posameznika, ko ugotovimo, da to vodi le v kolektivne in osebne duševne bolečine in tesnobe vsakogar. Obetavno je, da ni nikoli prepozno za nas, da začnemo spremembe. (1 uro 50 min, v angleščini – brez podnapisov).

Skupno trajanje: 4 ure 25 min

Eno z Vesoljem

“Študirati budizem je študirati sebe. Študirati sebe je pozabiti na sebe. Pozabiti na sebe je biti eno z vesoljem.”

– Dogen Zenji, japonski zen mojster, ki je živel v letih 1200-1250 in je bil ustanovitelj Soto zen sekte, danes najbolj razširjene veje zen budizma na Japonskem.

  • Forma in Tao.
  • Vse so le valovi na morju.
  • Kamor grem srečam samega sebe.
  • Čutim ljubezen do “drugih” in “sebe”.
  • V življenju se ne da nič izgubiti in nič pridobiti.
  • Moje življenje je Nirvana.

“Ko je Buda uvidel globoko povezanost in nenehno spreminjanje sebe in vsega okoli sebe je v mislih “prešel” to življenje in doživel razsvetlitev. Vse v vesolju je doživelo razsvetlitev istočasno z njim ker on je v tistem trenutku postal eno z vesoljem in vesolje je postalo eno z njim. Iz svoje ljubezni do “sebe” je preostanek svojega življenja porabil, da razsvetli tudi “druge” z namenom, da bi s tega sveta odstranil človeško trpljenje.”

 

sven_homan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sven Homan se z večjimi in manjšimi prekinitvami ukvarja z Budizmom od svojega 16. leta starosti, ko je zaradi “preveč samostojnega razmišljanja” imel svojo prvo eksistencno krizo. Takrat ga je rešil Budizem. Drugo krizo je doživel pozneje v svojem 38 letu starosti, in ki je trajala celih 5 let, ker je “pozabil” na pridobljeno modrost svoje prve krize iz mladosti. Ko se je spet “spomnil”, je bil ponovno in dokončno rešen od svojih okoliščin.

Po dveh letih zanimanja in študija tibetanskega budizma in dveh raziskovalnih potovanjih na Japonsko se je leta 2011 pridružil Soto Zen sekti (popularna veja budizma na japonskem) kjer se prakticira izvorna budistična meditacija (zazen) in poskuša prenesti odkrito modrost v vsakdanje življenje po izročilu japonskih mojstrov budizma.

Rojen je bil leta 1962 v Mariboru, po preselitvi družine je končal gimnazijo v Celju in visokošolski študij fizike v Ljubljani. Leta 1990  je odšel na magistrski študij v Los Angeles, in se po končanem študiju vrnil  na delo v sedanjo Fotono v Ljubljano. Leta 1994 je zaradi vsesplošne krize in prevelikih ambicij odšel nazaj v ZDA, da naredi doktorat iz optičnih računalnikov in komunikacij. Danes se poleg meditacije ukvarja z računalniškim softverom in umetno inteligenco kot razvijalec in podjetnik v Los Angelesu, kjer živi in dela zadnjih 22 let.