Vabimo vas na simpozij Teozofija včeraj, danes, jutri, ki se bo dogajal v soboto, 10.11.2012 ob 10. uri v prostorih Teozofske knjižnice Alme M. Karlin v Celju.

 Simpozij ima namen pritegniti strokovno in zainteresirano javnost, ki so ji blizu cilji Teozofskega društva. Ti so od njegovega začetka leta 1875:

–          Oblikovati jedro univerzalnega bratstva med ljudmi, ne glede na raso, veroizpoved, spol, družbeni položaj ali barvo,

–          Spodbujati primerjalni študij religije, filozofije in znanosti,

–          Raziskovati nepojasnjene zakone narave in latentne moči v človeku.

Verjamemo, da so ti ideali po naravi blizu vsem ljudem, še posebej pa je pozornost nanje lahko koristna v prelomnih in izzivov polnih časov, katerim smo priča sedaj.

Simpozij sovpada tudi z zaključkom urejanja notranjih prostorov naše knjižnice. Ureditev bralnice in izvedbo simpozija je finančno podprla  tudi Mesta občina Celje. Knjižnica je posvečena tudi spominu naši izjemni meščanki Almi M. Karlin; popotnici, pisateljici in teozofinji. V knjižnici je na voljo preko 8000 knjig  s področij teozofije, filozofije, psihologije, ezoterične tradicije, osebnega oziroma osebnostnega in duhovnega razvoja ter svetovnih religij, kot so krščanstvo, hinduizem, budizem, judovstvo in islam.

 Prvi predavatelj bo Tone Rozman z uvodno in naslovno temo Teozofija včeraj, danes, jutri. G. Rozman je predan prevajalec teozofskih besedil, urednik strani www.teozofija.info

 Za njim bo Markus van Alphen govoril o  Uporabi teozofskih konceptov v psihoterapiji. G. Van Alphen je po rodu Nizozemec, rojen v JAR v teozofsko družino. Kasneje je tudi bival v dveh teozofskih skupnostih. Sedaj živi v Sloveniji, zelo uspešno se uči našega jezika ter dela tudi kot psihoterapevt, učitelj, supervizor. Je tudi škof Svobodne Katoliške Cerkve, ki so jo ustanovili teozofi.

Sledila mu bo Jerneja Jezernik, avtorica monografije Alma Karlin – državljanka sveta. Osvetlila nam bo prisotnost ali odsotnost učenja teozofije v delih Alme v predavanju Alma Karlin in teozofija.

Mateja Ajdnik Korošec bo govorila o svojem prevajanju Almine knjige Isolantis in dopolnila vtis, ki si ga bomo ustvarjali o Almi;  izjemni popotnici  po vidnih in nevidnih prostranstvih.

Zadnji bo dodal svoj prispevek Aristid Havliček – Tili, ki je postal član društva že v 70-ih in od takrat ostal predan delovanju v duhu ciljev teozofije na vseh poteh iskanja smisla bivanja ter delitvi spoznaj z drugimi. Je tudi škof Svobodne Katoliške Cerkve.  Njegova tema bo Teozofija in mladi.

 

Opoldanski pogostitvi bo sledila okrogla miza, ki jo bo moderiral Domen Kočevar.