.

»…Se pravi – vse, kar mi je nekoč bilo težava, je še vedno bilo težava; razlika je bila ta, da nisem več bežal pred težavami. Spremenil sem jih v izzive in zdaj sem si upal vedeti, da če ti izzivi vstajajo iz mene, potem imam tudi moč, da se z njimi soočim, jih obvladam in svoje poraze počasi začnem spreminjati v zmage.«

 

Odvisnost, kaj je sploh to? Predvsem ni slaba razvada, šibka volja ali celo slab značaj. Je bolezen, ki prizadene človekovo telo, odnose z ljudmi, družbo ter njegovo sposobnost za produktivno in kvalitetno življenje. Je poskus bega pred stvarnostjo, pred zapletenimi družbenimi in osebnimi odnosi sodobnega časa. Na eni strani sorazmerno lahka dostopnost do psihoaktivnih snovi, na drugi strani pa hiter razvoj sodobnih, nekemičnih odvisnosti, kot so igre na srečo, nakupovanje, računalniki, dajejo sodobnemu človeku navidezno, trenutno zadovoljstvo, ki ga dolgoročno peljejo v pekel odvisnosti.

Psihoterapevt Zlatko Blažič, izredni študent sociologije in pedagogike, predsednik Društva Srečanje, društva za pomoč odvisnikom in njihovim družinam, svetovalec na področju odnosov in duševnega zdravja, ima osebno izkušnjo z odvisnostjo v obliki večletne zasvojenosti s heroinom in drugimi drogami.

 :

.

Odličnjak ljubečih staršev, športnik je v iskanju sebe in domnevno nekaj lepšega, kruto strmoglavil v brezno drog, osebni propad, dolgove, beg pred podzemljem. Kretnico k življenju je preusmeril s pomočjo Don Pierinove Skupnosti Srečanje. V komuni je pet let iskal globoko soočenje s samim seboj ter skozi trpljenje in bolečino našel pot do svoje svobode in sreče.

 

 

 

Zlatko je svojo izkušnjo opisal v knjigi Zgodovina moje heroinske odvisnosti, ki daleč presega avtobiografsko opisovanje; opazuje takratno slovensko terapevtsko sceno, delovanje Don Pierinovih komun, predvsem pa je oda človekovemu pogumu in moči, da se vrne iz pekla.

Z njo smo Slovenci dobili življenjsko pozitivno različico knjige Otrok s postaje Zoo.

 

 

 

 

»Nisem si več želel cilja, pot sem občutil kot najvišjo izpolnitev. Njena neskončnost je osvobajala, ne več grozila….. Vsak naslednji trenutek na poti sem doživljal kot dodaten bonus. Življenje, pred katerim sem nekoč bežal, je sedaj vrelo in praznovalo v meni. Imelo me je rado in z mano je plesalo svoj nori ples.«

Predaval bo ZLATKO BLAŽIČ.

Četrtek, 12.12.2013 ob 17.00 uri.

:

Kontakt: srecanje1@email.si

zlatko.blazic@uni-mb.si

Prispevek: 4 € (člani 3 €)