Vaje joge bo vodila Stina Goršič


 

Pričetek v ponedeljek, 18. 11. 2013 od 19.30 do 21.00 ure z nadaljevanjem v četrtek 21.11.2013 ob isti uri.

Vadba bo potekala ob ponedeljkih in četrtkih predvidoma do konca meseca decembra.

Kaj je Ashtanga joga?

 

Ashtanga  je tradicionalna in zelo dinamična vrsta joge s točno določeno koreografijo. Njen cilj je zdravo, močno in gibčno telo in posledično zdrav, močan in gibčen um.

Ashtanga v sankskrtu pomeni “osem udov”, kar se nanaša na osem udov joge, kot jih je pred dvema tisočletjema Patanjali zapisal v tradicionalnem joga besedilu, JogaSutrah . Pri Ashtanga  metodi  vadbe asan (joga poz) gre za interpretacijo jogijske filozofije na podlagi Joge Korunte, antičnega besedila o asanah.

K. Pattabhi Jois (1915-2009) je pri  dvanajstih šel v uk k znamenitemu jogiju Krishnamachariyi v Mysoreju v Indiji. Postal je vodilni učitelj Ashtanga joge, ki je sestavljena iz šestih serijasan, izvajanih v tekočem vinyasa slogu. Prvi zahodni študenti so se začeli pri njemu čiti Ashtango v 1970-ih letih in jo do danes razširili in naredili popularno po vsem svetu. 

Ashtanga metoda uči dnevno vadbo točno določenih  “koreografij”  oziroma serij, kjer se tradicionalne asane izmenjujejo z dinamičnimi vinyasami (gibanjem, ki ohranja telo ogreto) in pri čemer se dosledno uporabljajo  ujjayi dih, bandhe (energetske zaklopke) in drishti (usmerjanje pogleda). Serij je šest (vsaka ima svoj namen), in vsak (skozi leta) napreduje  od ene do druge v svojem tempu.

 

 

Je Ashtanga zate? Je ta delavnica zate?

 

Ashtanga  joga je izjemno popularna in njeni privrženci (med njimi sta tudi Madonna in Gwyneth Paltrow) so ji izjemno lojalni – ko jo enkrat vzljubijo, jo vadijo leta in leta ali celo vse življenje. Če redno vadiš, je napredek v Ashtangi namreč neverjeten, pa naj gre za zaprte boke, boleč križ, živčnost ali stojo na glavi. Gre za intenzivno, atletsko vrsto joge, ki je sicer primerna za vsakogar, saj je neverjetno učinkovita.

Ta delavnica je namenjena tistim, ki so v dobri telesni pripravljenosti in ki bi radi spoznali to znamenito in lepo vrsto joge. Ashtanga je odlična kombinacija osnovnih in naprednih joga poz. Koristna pa je tudi za plesalce in športnike, saj uči, kako se pravilno gibati in ostati miren tudi v najtežjih situacijah.  

Dokler nimamo osnovne ideje, zakaj pri Ashtangi  gre, je težko (in nevarno) kar začeti z vadbo, tako da bomo morali naprej počasi predelati vsako asano in jo prilagoditi vsakemu telesu posebej.

Na 90-minutnih vajah bomo spoznavali  in se naučili vseh asan iz prve serije, pri čemer bomo vpletli zraven še osnove joga filozofije in dih, uporabo energije v telesu in osnove meditacije. Naš tempo bo počasen, ampak vaje bodo vseeno fizično več kot dovolj naporne. In še to: gibčnost ni pogoj za jogo – gibčnost je eden od ciljev joge.

 

 

Stina je Celjanka, ki zdaj živi in uči jogo v ZDA. Zaključila je trening za učitelje Ashtange  pri znamenitem DaviduSwensonu in se izobraževala še pri treh drugih učiteljih (Doug Keller, Linda Meacci, Richard Freeman).Trenutno zaključuje tudi 200-urni tečaj za učitelje splošne (hatha) joge s certifikatom Yoga Alliance.

 

 

Kontakt na Facebooku

Cena: 10 € na vadbo.