O ayurvedi

Ayurveda je več kot 5.000 let stara znanost o življenju, ki je nastala v stari Indiji, dandanes pa je vedno bolj prisotna tudi na Zahodu. WHO , Svetovna znanstvena organizacija je leta 1977 priznala ayurvedo kot uraden medicinski sistem. V državah Evrope tako že nekaj desetletij uspešno delujejo ayurvedske klinike, v Sloveniji pa se z ayurvedo šele spoznavamo.

Ayurveda ni le medicinski sistem, ampak prvenstveno obravnava življenje in življenjske procese, napisane in razumljive vsakomur in nam posreduje znanje o življenju v vseh njegovih oblikah. Če sledite navodilom, ki jih daje ayurveda, lahko oblikujete idealen življenjski slog. Vsakdo lahko načela ayurvede uporabi kot najboljšega vodnika za izboljšanje in izoblikovanje takega življenjskega sloga, ki se ujema z okoliščinami v katerih živi.

Ayurveda daje navodila za izboljšanje kakovosti življenja in svetuje, kako naj si ga podaljšamo. Vse to je mogoče doseči z uravnoteženo prehrano, umskim in duhovnim prizadevanjem, pa tudi z zdravili naravnega izvora. Pomembna veja ayurvede so tudi postopki pomlajevanja, ki krepijo življenjsko moč in skrajno blažijo vplive staranje

Ayurveda govori o naravi in naravnih poteh za krepitev moži in zdravljenje.

 

 

Ob 18. uri bo predavala Maruša Eberžnik

Priporočen prispevek je 4€.

O seminarju

Osnovni principi ayurvede so enostavni in logični za razumevanje, tako da se lahko vsakdo nauči osnovnih praktičnih znanj ohranjanja zdravja Tehnološki razvoj je človeku prinesel veliko dobrobiti za življenje, vendar ali nas ni istočasno odvrnil od povezanosti z naravo? Mislimo, da če poleti vključimo klimo v stanovanju ali avtomobilu, poletje s svojo energijo ne bo imelo vpliva na nas…. Ayurveda nas uči, da je človek mikrokozmos v makrokozmosu (Naravi) in da smo zato neločljivo povezani. Osnovni princip ayurvede je pet elementov, ki se povezujejo v tri doše ali energije (vata-pita-kapa), ki so prisotne tako v živi kot neživi naravi. Sliši se zelo abstraktno in nerazumljivo, zato bodo na seminarju skozi praktične primere prikazani načini za prepoznavanje teh treh energij:

• Praktični primeri za prepoznavanje lastnosti vata – pita – kapa energij
• Kako se te energije prelivajo v toku dneva in kakšna rutina je primerna (npr. kdaj je pravi čas za jutranje prebujanje, zakaj je najbolj primeren čas za glavni dnevni obrok okrog 12 ure, kdaj je primeren čas za večerno spanje….)
• Vpliv letnih časov na posameznika
• Značilnosti različnih življenjskih obdobij (otroštvo, mladost, zrela leta in starost) in vpliv na posameznika

Z razumevanjem teh osnovnih principov ayurvede lahko vsak posameznik prevzame odgovornost za svoje zdravje in lažje prepozna zgodnje simptome neravnovesja v svojem telesu in umu ter ustrezno ukrepa.