9. srečanje in ogled 8. videa iz serije ONKRAJ MITA IN TRADICIJE ter pogovor o Krishnamurtijevem učenju o MEDITACIJI.

Krishnamurti:

»Meditativni um je tih. Tih – ne na način, kot si to lahko predstavlja misel. To ni tišina mirnega večera. To je tišina, v kateri misel, z vsemi svojimi podobami, besedami in zaznavami, povsem izgine. Meditacija je popotovanje skozi svet znanja in od njega osvobojeni vstopamo v neznano. Meditacija je nekaj, česar ni moč delati tako, kot lahko vadite igranje na violino ali klavir.

Meditacija pomeni videti/razumeti nenehen dotik vedno se menjajočega gibanja življenja. Človek, ki napreduje od grešnika do svetnika, napreduje samo iz ene iluzije v drugo. Prav to gibanje je iluzija. Ko um spozna to iluzijo, iluzij več ne ustvarja, ne ukrepa več. Zato se misel, da bi postala boljša – mora končati. Iz tega nastopi stanje osvobojenosti – ki pa je tisto, kar je sveto. Mogoče prav to lahko ustvari stalnost«.

Onkraj mita in tradicije je serija 12 filmov, ki so jih posneli pri Krishnamurtijevi ameriški fundaciji. Vsak posamezni film se osredotoča na določen vidik življenja in vsebuje odlomke iz Krishnamurtijevih predavanj in pogovorov o posamezni temi, posnetih v različnih obdobjih po celem svetu. Producenta in režiserja Evelyin Blau in Michael Menidzza (Izziv spremembe) predstavljata serijo, ki je zelo dober uvod v Krishnamurtijeva učenja, hkrati pa izraža njihovo razsežnost, globino in pomembnost v današnjem svetu.

Kot ponavadi bo večer povezovala ga. Dušica Grgič in nas usmerjala k skupnemu raziskovanju in preučevanju.

Internetne povezave:

ONKRAJ MITA IN TRADICIJE – objavljena verzija s slovenskimi podnapisi:
https://www.youtube.com/watch?v=Bx2mAv8nVnU

TEOZOFIJA INFO/TEOZOFSKA KNJIGA – tukaj najdete več gradiv v slovenščini:
http://www.teozofija.info/Biografija_Krishnamurti.htm
http://www.teozofija.com/KJVideo_m.htm

Srečanji bosta v:

  • torek, 19.12.2017 ob 18.30 uri v prostorih društva Pan Pogan, Linhartova 64, Ljubljana.
  • sreda, 20.12.2017 (izjemoma) ob 18.30 uri v prostorih TKBAK, Muzejski trg 8, Celje.

Vabljeni, vstop prost!