Kaj je Vudu v resnici? Predstavitev te starodavne religije in magičnega sistema,ki deluje na osnovi znanja o energijah je tisto kar nam bo dalo malo bolj jasen in pravilen vpogled v to temo. Govorili bomo o zgodovini,vudujski religiji in njeni uporabi v vsakdanjem življenju.

Vudu, Voodoo, Voudu ali Vudun,različna imenovanja za isto zadevo. Verjetno smo že vsi kdaj slišali za to besedo in verjetno ta beseda vzbuja pri večini asocijacije na črno magijo,zombije in lutke v katere se zabadajo igle. Vudu je namreč postal znan po vsem svetu ravno zaradi teh negativnih aspektov,ki jih je filmska industrija izkoristila in ustvarila neko podobo za katero večina verjame da je edina pravilna.

voodoo

Resnica je čisto drugačna,saj je Vudu predvsem religija,ki ima korenine v zahodni afriki in sega nazaj v prastare čase. Pozneje ko so jo sužnji prinesli s sabo na Haiti je dobila svojo novo obliko,ki je postala bolj znana in iz katere so scenaristi raznih grozljivk črpali svoj navdih. Še ena pomembna evolucija vuduja se je zgodila,ko se je ta iz karibov preselil tudi na Ameriško tlo-Lousiano in se je zmešal s tamkajšnimi tradicijami ter iz religije prešel predvsem v magijo.

Vudu je v resnici in svoji prvotni obliki kompleksen sistem, ki temelji na poznavanju energij ter njihove uporabe v praksi. Verjetno je največje presenečenje za človeka, ki se prvič malo globlje sreča s to religijo prav to,da je Vudu v svoji osnovi namenjen ustvarjanju pozitivne energije in nikakor ne temu da bi se komu škodovalo. Seveda kot pri vsaki religiji ali magiji tudi tukaj obstajajo posamezniki,ki zlorabljajo to znanje,vendar je to omejeno na posameznike ali pa določene sekte.

Srečko Konec-Taurondur se z Vudujem ukvarja že nekaj let in ga tudi prakticira. Bil je tudi v Braziliji,kjer se je srečal in preučeval tamkajšne magijske sisteme,ki so poddobni Vuduju. Na primer:Orishe in Macumba. Predvsem Orishe so pri nas dobro poznane in so v bistvu tesno povezane z Vudujem s to razliko,da še niso doživele fuzije s Krščanstvom kot se je to zgodilo z Vudujem. Redno sodeluje v raznih Vudu skupinah preko interneta in je bil inštruiran od Mambo Racine,ki je ena izmed najbolj znanih in aktivnih Vudu-svečenic tako na Haitiju kot tudi v Ameriki.

Namen tega predavanja je da se predstavi Vudu v svoji osnovi,da se razbijejo nekateri predsodki in da se poglobimo v ta čudoviti svet energetskih bitij,ki nam lahko v veliki meri spremenijo življenje na bolje. Vudu je namreč religija,ki deluje tukaj in zdaj in je namenjena za reševanje naših najbolj vsakdanjih problemov in potreb. Načelo vuduja je:Noben problem ni tako velik,da se ga ne bi dalo razrešiti!

Predavatelj: Srečko Konec
Predavanje bo ob 18.00
Prispevek 4€ (3€ za člane)