.

.

»Življenje je darilo. Darilo se spodobi sprejeti, si ga ogledati, pa tudi prijeti, ga občutiti, povonjati, okusiti, uživati in uporabiti. Darila so namenjena v dobro. Pravzaprav je vse namenjeno v dobro. Vsak dogodek, tudi velik problem, v sebi nosi darilo – izkušnjo, doživetje, smisel življenja….…Ljudje smo kot celice istega kozmičnega organizma….«

Tomo Križnar, ekolog, popotnik, humanitarni delavec in še mnogo več, konec oktobra in novembra zopet potuje v Afriko. Zakaj se že toliko let vrača na nevarna področja J. Sudana, Darfurja, Nubskih gora, Modrega Nila? Gre za ena izmed najbolj bogatih predelov Afrike: od zlata, diamantov, rodovitne prsti, predvsem pa nafte in vode.Večina virov ima izjemno sposobnost obnavljanja, zato so nadvse zanimivi za izkoriščanje multinacionalk vseh sistemov in držav. Že vrsto let poteka borba za nafto, vse bolj se razplamteva tudi boj na področju vodnih virov. In tamkajšnji staroselci? Popolnoma nedolžne žrtve nekih tujih spopadov za dobičke, ki so prisiljeni vodo kupovati po astronomskih cenah, obsojeni na počasno umiranje.

Navdaja nas čisto veselje in iskreno upanje, ko beremo o projektu, ki se ga je Tomo lotil s svojimi entuziasti: leteče kamere. Leta 2008 so jih začeli nameščati v Darfurju, Nubskih gorah, na območju Modrega Nila – skupaj približno 1000 kamer. Te so različnih velikost, od miniaturnih, ki posnamejo posilstva, do večjih za snemanje napadov širših razsežnosti. Posnetki se najprej pošljejo na Haaško sodišče; le-to priznava, da so se masakri na območjih, ki jih pokrivajo leteče kamere, bistveno zmanjšali.

Majhne kamere iz Slovenije v Darfurju naredijo več kot več tisoč pripadnikov mirovne misije, menijo nekatere oblasti v Darfurju, saj se morilci in posiljevalci bojijo, da bodo posneti. Male kamere so pritrjene na drone-brezpilotne projektile. Z ustreznimi računalniki in satelitskimi moduli se posnetki naložijo na strežnik in so vidni. Lokalno prebivalstvo usposabljajo, da bodo sami znali ravnati z napravami.

.

Zamisel je genialna, tako kot so genialne vse preproste stvari. Vendar se človek ne more znebiti nevarne zamisli EU o privatizaciji vodnih virov. In kot pravi Tomo: »…Vsi pa smo otroci iste matere. Imejmo se radi.«

.

Predaval bo TOMO KRIŽNAR s pričetkom ob 18. uri.

.

.

Več informacij na povezavi http://www.tomokriznar.com.

Tu si lahko ogledate in kupite Tomove knjige in filme.

Vstop v knjižnico je prost.

Zbirali bomo donacije za nakup letečih kamer in za postprodukcijo novega dokumentarnega filma o letečih kamerah, ki se snema v Nubskih gorah.