1. del: zgodnja leta, Egipt, njeno pojmovanje spiritizma

 aa

Na teozofskem večeru, v torek, 7. 4. ob 19.00, se bomo pogovarjali z Aristidom Havličkom – Tilijem. Tili je dolgoletni študent in učitelj teozofije, ezoterike, tantre in zahodnega hermetizma.

Tema pogovora bo HELENA PETROVNA BLAVATSKY – ustanoviteljica Teozofskega društva, njeno življenje in delo, ki je neizpodbitno vplivalo na veliko večino duhovnih gibanj 20.stoletja. V tokratnem, prvem predavanju in pogovoru – v ciklusu treh, bo tematika vezana na njena zgodnja leta delovanja, bivanje in delovanje v Egiptu ter njeno pojasnjevanje, v tistem obdobju močno prisotnega spiritizma.

Prispevek: 4 EUR (3 EUR člani)

“Nikoli ne postanite odmev česarkoli, kar ste slišali slabega o drugem, nikoli ne gojite maščevanja proti tistim, ki so vas prizadeli.”

Helena P. Blavatsky se je rodila leta 1831 v Dnjepropetrovsku v Ukrajini. Od svojega enajstega leta je, po materini smrti, živela pri starih starših. Bila je poseben otrok, ki ni priznaval nikakršne avtoritete. Imela je bogate jezikoslovne in umetniške ter duhovne sposobnosti. Z osemnajstimi leti se je zaradi izziva poročila, vendar že po nekaj mesecih zbežala in pričela s svojimi potovanji po svetu. V Londonu je spoznala Mojstra Morya in sprejela njegovo vodstvo. Njeno pravo urjenje se je pričelo v Tibetu. Novembra 1875 je v New Yorku, skupaj s pravnikoma H. S. Olcottom in W. Q. Judgeom, v želji da bi pojasnila spiritistične pojave in njihovo realnost ter v želji po podrobnem poučevanjem pradavne modrosti, ustanovila novo društvo, za katerega je izbrala ime Teozofija (“božanska modrost, ali skupek znanja in modrosti, ki je v osnovi univerzuma”).

aa

Več o Heleni P. Blavatsky: kliknite sem