Ko opazujemo naravo, se zavemo cikličnega reda obstoja v vesolju. Sezona sledi sezoni in noč sledi dnevu v ritmičnih sekvencah. Ne moremo si predstavljati noči, ki se ne spremeni v dan ali zime, ki se ne spremeni v naslednjo pomlad. Faze lune, cikli rasti rastlin in dreves, krožeč ples zvezd, vsi so namig univerzalnemu vzorcu cikličnega obstoja v evolucijskem napredku življenja.

a

CIKLIČNI VZORCI

a

            Podobne ciklične vzorce lahko zasledimo tudi v naših življenjih, v 24. urah vsakega dne, obdobja počitka z obdobji aktivnosti. Medicinska znanost nas uči, da ima telo prav tako cikle – krčenje in raztezanje srca, rast in obnova v življenju celic. Odkrito je bilo tudi, da možgani funkcionirajo v ritmih. Psihologija meni, da ciklom depresije sledijo cikli razburjenja, ciklom mentalne aktivnosti sledijo cikli tihega premišljevanja. Fizično, emocionalno in mentalno vsem periodam aktivnosti sledijo periode sorazmernega počitka.

            Zgodovinarji in sociologi sledijo cikličnim vzorcem v svetovnih dogodkih. Pojavi vojn, svetovnih gospodarskih kriz, klimatske spremembe, nihanja v trgovanju, cikli v svetlobnem in zvočnem valovanju (frekvence), cikli v kriminalu, ponavljanje epidemij, geološke periode – vse se lahko evidentira. Foundation for the Study of Cycles, Inc., že nekaj desetletij raziskuje vse vzorce vseh dogodkov, ki so zajeti v tem načelu.

a

CIKLI EVOLUCIJE

a

            V veliki shemi evolucijskih vzorcev je aktiven zakon ponavljanja ciklične manifestacije.  Življenje se razvija skozi serije ritmično ponavljajočih se vzorcev. Obstaja veliki ritem življenja, s katerim se mi sami identificiramo. Nesmrtni jaz menjuje periode počitka in aktivnosti, vzdihuje in izdihuje pulz življenja. Jaz išče izraz samega sebe v mislih, željah in dejanjih – areni obstoja. Toda potrebna sta tudi počitek in osvežitev, da lahko jaz oceni svoja doživetja obstoja in jih oblikuje v nove kapacitete in moči. Cikel aktivnosti in počitka je imenovan reinkarnacija. Je proces, v katerem nesmrtni jaz odkriva svoje polne zmožnosti in večne kvalitete.

            Reinkarnacija je preprosto zagotovilo o neuničljivosti duše in gotovost, da je za vse čase na razpolago za razvijanje našega večnega sebstva. Prihaja v meso, vzame novo prebivališče v materiji; beseda telo je izpeljana iz anglo-saksonske besede bodig, ki pomeni prostor za prebivanje.

 a

METODA TRANSPORTA

a

            Lahko razmišljamo, da je reinkarnacija samo naša metoda transporta skozi evolucijo. Tudi tako je lahko rečeno, bolje kot konec. Če potujemo, na primer iz Chicaga v New York, obstaja več načinov transporta, ki ga lahko izberemo za naše potovanje. Lahko se odločimo, da bomo leteli ali pa gremo z vlakom ali pa imamo raje bolj ležerno potovanje, lahko spakiramo kovčke in potujemo po široki avtocesti in tako premostimo točki našega začetka potovanja in cilja. Lahko celo štopamo, če imamo veliko časa. Razdalja vedno ostaja enaka, toda čas za potovanje se razlikuje glede na želje individualnega popotnika.

            Tako je na potovanju, ki mu pravimo življenje, veliko evolucijsko potovanje, razdalja, ki jo moramo prepotovati, za vse enaka, lahko pa izberemo stopnjo napredka. Naša izbira temelji na več faktorjih: naše želje, naše misli, naša dejanja, naše akumulirane kapacitete (na kratko karma). Lahko potujemo po zračnih poteh našega spiritualnega življenja, lahko pa tudi štopamo, potujemo s sredstvi drugih za čas, ko se naučimo, da se moramo za konstanten napredek potruditi sami. Ko potujemo, so na potovanju, ki mu pravimo življenje, naše sposobnosti v svetu okrog nas in pravila, ki jih moramo upoštevati. Ko letimo čez morje, na primer, moramo paziti koliko prtljage lahko vzamemo s sabo, tako discipliniramo naše želje. Na zračnih poteh spiritualne evolucije moramo tudi biti disciplinirani, v tej realnosti je prtljaga karma, ki smo jo ustvarili – akumulirana dejanja in reakcije skozi naše misli, želje in dejanja.

a

REINKARNACIJA KOT PRILOŽNOST

a

            Reinkarnacija pride kot priložnost za vsakega izmed nas, da potujemo skladno z našo unikatnostjo. Manj je skupek naših življenj kot serija priložnosti za realizacijo naših spiritualnih ciljev. Je tehnika, ki jo uporablja življenje za pridobitev izkušenj za jaz, ki se uči, kako živeti. Če ga razumemo, se ne naučimo identificirati sami sebe z načinom potovanja, niti s potovanjem, ampak z nesmrtnim duhom, ki je izbral, da stopa po cesti življenja. Reinkarnacija je gotovost prihodnjih dosežkov in izziv za sedanja dejanja.

            Lahko si predstavljamo človeštvo, ki maršira po velikem stopnišču, spodnji del stopnic se dviguje iz mraka od začetka časa in zgornji del izginja v slavo božanstva. V vsakem trenutku morajo biti na teh stopnicah bitja.

a

NESMRTNOST DUŠE

a

            Prvo osnovno dejstvo o reinkarnaciji je, da duša ali zavestni jaz živi še pred rojstvom in bo nadaljevala tudi po smrti. Obstoj pred rojstvom je nujna logična posledica obstoja po smrti. Drugo osnovno dejstvo je, da je duša rastoča stvar, in njen razvoj od prvega prebujenja do pridobitve sijajne odraslosti traja neskončno veliko časa. Z znanjem o reinkarnaciji vidimo življenje kot romanje, skozi katerega smo stopili na pot perfekcije človeškega dela naše evolucije.

            Vidimo, da duša ne vstopi v življenje kot sveža kreacija, ampak po dolgem potekanju prejšnjih obstajanj, v katerih dobi svojo unikatno karakteristiko in je na poti prihodnjim transformacijam, ki jih oblikuje zdajšnje obstajanje. Novorojenci niso prazni nepopisani listi papirja, na katere se lahko vse zapiše, in niso niti zgolj povezanost atomskih moči. Oni so vklesani z zgodovino prednikov, ki se razteza v oddaljeno preteklost. Vse kvalitete, ki jih sedaj posedujemo – od telesa, od uma, od duše – so rezultat naše rabe priložnosti v prejšnjih obstajanjih, zato bodo naše sedanje priložnosti determinirale naš prihodnji karakter in kapacitete.

a

PROCES REINKARNACIJE

a

            Nesmrtni jaz odpotuje na svoje potovanje. Žejen izkušenj, ki ga bodo naredile popolnega, zavesten reflektor svojega božanskega kreatorja, duša vstopi v potok obstajanja. Okrog sebe nabira mentalno in emocionalno polje, primerno svoji stopnji evolucije in izdeluje psihične vehikle glede na dednostne zakone in v sozvočju s svojimi potrebami, razvitimi v prejšnjih življenjih. Skozi izkušnje obstoja se duša premakne, najprej se nauči to lekcijo in potem drugo: rojstvo, odraslost, starost in smrt so cikli rasti v enem življenjskem obdobju.

            Smrt prihaja kot samo opuščanje fizičnih inštrumentov za počitek in asimilacijo izkušenj v kapacitete in modrost, s katero bo duša lahko začela naslednjo inkarnacijo. Tako življenje nadaljuje v cikličnem vzorcu, obstoj na Zemlji za zbiranje izkušenj, ki ju spremlja obstoj v drugih področjih življenja. Naši večni nameni odsevajo sami sebe v času in prehodni vehikli, ki jih uporabljamo – mentalni, emocionalni in fizični – zbirajo izkušnje, s katerimi postanemo zavestni o naši božanski naravi in namenu.

a

ZAKON KOT INSPIRACIJA

a

            Zavemo se, da je lahko resnica o reinkarnaciji za nas inspiracija, za katero vemo, ker so nam veliki možje in žene sveta s svojimi osebnostmi in dosežki povedali, kaj lahko s prizadevanjem postanemo. Tokovi prihodnosti so odvisni od zakona vzroka in posledice iz zbranega zagona preteklosti. Na svojem prehodu skozi zemeljske osebnosti, spiritualni Jaz akumulira sklad individualnega karakterja, ki ostaja kot stalna nit, ki prepleta vsa ločena življenja.

            Obstaja veličastno zadoščenje, ko vemo, da je sedanje življenje samo eno v veliki seriji, v kateri vsak individualno obkroži neskončno izkušnjo do veličastnega izida. To ni preseljevanje duš (povratek v živalski obliki) in se nikdar ne sme zmesti s to teorijo; ko enkrat individualna duša naseli človeško obliko, se nikdar ne more vrniti kot manjši izraz  v kraljestvu pod človekom. Lahko je veliko potepanj, preden se zapravljiv otrok vrne domov k Očetu, toda ko enkrat vstopimo na pot človeštva, ne moremo nikdar več biti manj kot človek.

            Velika lekcija o reinkarnaciji je, da so naše moči neskončne, naše priložnosti večne in naš cilj božanski. Če gledamo na življenje s stališča priložnosti za rast, z vidika nesmrtnega bitja kot smo mi, potem komaj čakamo, da se odpravimo na pot. Noben cilj ni višji, ki ga bomo nekoč dosegli z vztrajnim naporom, čeprav bo potrebno za zmago več življenj. V življenju ni neuspeha razen pomanjkanje poguma za ponoven poskus. Priložnosti za nas bodo še prišle, življenje za življenjem. Je čas za vzpenjanje in je čas za rast.

            Reinkarnacija je ritem obstoja. Vsak moment umre, da se drugi lahko rodi. Živeti z zavedanjem tega univerzalnega zakona o cikličnih ritmih, pomeni biti osvobojen strahu in dvoma in gotov, da prihodnost prinaša možnosti in priložnosti. Reinkarnacija trdi, da je vse življenje smiselno, da ima vse pomembnost in neuničljivo vrednoto. Je veliki osvoboditelj, ki nas osvobodi iz zapora trenutne osebnosti v plemenito vizijo in realizacijo naših večnih namenov. Življenje je velika romanca, visoka avantura evolucije. Rojstvo in smrt nista samo znamenji ob poti.

            V luči reinkarnacije, lahko odkrijemo tehniko za življenje in bolj kompletno, izkoriščajoč vsako izkušnjo kot priložnost za večji napredek, videti v vsakem momentu stopnišče do nesmrtnosti.

a

ZA NADALJNJE BRANJE

a

            Life Cycles, Christopher Bache

            Reincarnation, Annie Besant

            Reincarnation in Christianity, Geddes MacGregor

            Theosophy: An Introductory Study Course, John Algeo.