a

parlament_religij

a
Od 15. do 19. oktobra je v Salt Lake City-ju v Ameriki potekal parlament svetovnih religij. Parlament je najstarejše, največje in najbolj ekskluziven druženje ljudi vseh religij in tradicij. Spoznati je bilo mogoče neverjetno zasedbo Nobelovih nagrajencev, verskih voditeljev, globalni mislecev in medverskih aktivistov.
a
Na parlamentu so govorniki prenesli globalno Modrost in prakso na 3 kritičnih vprašanj:
a

  • podnebne spremembe in skrb za stvarstvo
  • nepravični prihodki in razsipne porabe
  • ter vojne, nasilje in sovražni govor

a
Svetovni govorci parlamenta so bili:
a
Nobelova nagrajenca, vključno z dvakratnim predsednikom Kostarike, duhovni vodja tibetanskega budizma, in mati, ki je pomagala odpraviti sektaško nasilje v vojni Severne Irske; plemenski vodja naroda Lakota, ki je globalni zagovornik svetih krajev; veleposlanik Združenih držav za mednarodno versko svobodo – at- Large; najboljši verski učenjaki, pisatelji, govorniki in aktivisti, ki dosegajo sočutje, mir, pravičnost in trajnost; medijske ikone novic, ki usmerjajo svetovno pozornost na vprašanja, kot so rasni in medverski odnosi, enakost dohodkov, priseljevanje in človekove pravice ter dostojanstva žensk, otrok in vseh zatiranih narodov. Ter verske in duhovne svetilke, ki krepijo medversko gibanje za našo prihodnost.
a
Enkrat na dan se je odvijala plenarna seja za vse udeležence, ki so se osredotočali na prvotno temo. Teme, ki so vključevale klimatske in okoljske težave, vojne, nasilje in sovražni govor ter ekonomsko nepravičnost, so bile nagovorjene s strani ključnih govornikov, kot je njegova svetost Dalai Lama. Posamezne obveznosti sočutja, miru, pravičnosti in trajnosti so se pokazale v teh dogodkih. Namen plenarnih zasedanj za vse udeležence je bil, zavzemanje za udeležbo, perspektive, vodstvo in izkušnje žensk, mladine, in avtohtonih ljudstev v medverskem gibanju.
a
Predavanje bo v torek, 24. 11. 2015, ob 19.00 uri.
a
O parlamentu svetovnih religij in povzetku svoje izkušnje iz njega bo predaval Domen Kočevar.

Več info: 041 464 667 ali knjiznica@jivatma.si