Z obiskom te strani se strinjate z uporabo piškotkov Kliknite sem...

Dogodki

a
Teozofska knjižnica in bralnica Alme M. Karlin v Celju si želi in ima poslanstvo biti prostor raziskovanja, poglabljanja in spoznavanja tistega, kar je v srčiki življenja vseh živih bitij.
a
Zato vabimo podobno razmišljujoče in čuteče, da se nam pridružite na poti spoznavanja, ki nagovarja vašo notranjost. Nekateri se odzivamo na različne filozofije, umetnost, nekdo na znanost, veliko na vzgajanje (rastlin, ljudi, sebe…), ekologijo; skoraj vsi imamo radi zabavo, pristne odnose in ustvarjalnost. Široka paleta predavateljev z različnih področij z bogatim znanjem in osebnimi izkušnjami nam bo pomagala odstreti lep košček, mogoče še neznan, sebe in sveta.
a
Program dogodkov in predavanj smo oblikovali po temah, ki se dopolnjujejo in povezujejo, podpirajo druga drugo. Celoten koledar dogodkov si oglejte tukaj.
a
Prav tako vas povabimo na prijavo na e-novice, preko katerih vas bomo redno obveščali o dogodkih in novostih, povezanih z našim delovanjem.

Teozofija in ezoterika

teozofija_in_ezoterika

»Teozofija je precej več kot le izbor znanja – je to, na kar kaže to znanje. Teozofija je ocean notranjega življenja tik pod površino obstoja …«, pravi A.E. Donat. Ta življenjska filozofija skozi izobraževanje in informiranje, med ostalimi cilji, spodbuja ljudi k strpnosti do soljudi, kar je v sodobnem svetu neizmerno pomembno. Teozof je iskren iskalec resnice, zato je odprt do različnih religij in filozofskih smeri; je tudi radoveden raziskovalec še nepojasnjenih zakonov narave.

Ezoteriko danes suvereno imenujemo veda, saj je skupek bogatega vedenja o notranjem svetu, ki nehote ostaja skrit. Ezoteriko tako obdaja senca skrivnostnosti, zato je njeno preučevanje še toliko bolj privlačno. Zanimivo bo izvedeti, da ezoterika ni samo duhovnost; je duhovna rast posameznika, evolucija celotnega uviverzuma in še več, kar bomo odkrivali na naših predavanjih.

Religije

religija

Človek s sistemom prepričanj in dejanj, ki so njegova religija, izraža svojo odnos do svetega. V srčiki vseh verskih tradicij je skrito zelo podobno sporočilo, vendar je zaradi naše sposobnosti neskončnih interpretacij večkrat postalo ploden vir sovraštva in sporov. Na naših večerih bomo preko različnih poti ubrali pot iskanja sličnosti in mostov knajvišji modrosti, etiki, smislu in resnici.

Znanost

znanost

Polje znanosti je preučevanje zunanjega vidika sveta, rada ga meri in razvršča. Včasih se zdi, da prihaja do svojih meja. Vendar vedno nova odkritja, tudi na področju kvantne fizike, širijo sodobno človekovo znanje; to se dopolnjuje s spoznanji, o katerih različne vede govorijo v svojih spisih že več tisoč let. Obeta se sinteza zunanjega in notranjega…v Enost.

DD
dd

Psihologija

psihologija

Psihološke teme so nekaj, kar nagovarja tiste, ki se radi ukvarjamo s seboj, odnosi in novimi možnosti bivanja. K sreči moderna psihologija ni več usmerjena le v merjenje in razvrščanje: sodobne izsledke in preverjena spoznanja na uporaben način vrača ljudem, tako da je njihovo življenje lažje in lepše.

DD

FF

DD
DD
Nauk o naravnem

nauk_o_naravnem

Ekologija in naravno (so)bivanje nagovarjata vedno več ljudi, saj spoznavamo, da ni pametno žagati veje, na kateri sedimo. Želimo zopet vzpostavitineposredni stik z bivanjem, ki je usklajen z našo pristno zunanjo in notranjo naravo.

Zdrava hrana ne lepša samo zunanjega videza telesa, temveč tudi našo notranjost. Kako, nam bodo povedali ljudje, ki to že poznajo.

Med nami so posamezniki ali skupine, svetle izjeme iz različnih področij, ki so stopili iz udobnega načina življenja. S svojimi zgodbami nas bodo navdihovali in spodbujali, da tudi mi stopimo na pot svoje ‘osebne legende’.

Kultura in zabava

zabava_kultura

Svoje izkušnje sveta lahko sporočamo na raznotere načine in kultura spada med bolj univerzalne in ustvarjalne, predvsem pa med najlepše. Vključuje široko paleto človekove ustvarjalnosti: poezijo, prozo, glasbo… Veselimo se prenovljenih kulturnih večerov.

Zabava daje življenju sol in sladkor hkrati; umetnost se je zabavati, tudi brez dežurnega komika, ko zmoremo, da življenja in sebe ne vzamemo preveč zares.

Sedmi umetnosti bodo posvečeni filmski večeri, ki nam bodo preko zgodb, slik in glasbe približalidoživljanje drugih, da bomo stopili iz svojih osebnih okvirjev in zaobjeli svet z drugačnim pogledom. Izbirali bomo med kakovostnimi, tudi manj poznanimi filmi, z močno sporočilno in umetniško noto.

Vikend delavnice

vikend_delavnice

Dobro se je kdaj ustaviti in postaviti, mogoče, težka vprašanja: kaj je (moj) smisel življenja, na kakšen način lahko izrazim najboljše v sebi, kaj lahko doprinesem skupnosti, kako doživljam svet, kje ali kaj je resnica… Na vikend delavnicah bomo skupaj iskali odgovore.