Z obiskom te strani se strinjate z uporabo piškotkov Kliknite sem...

Annie Besant

A. BESANT                                                                                    

(1847-1933)

 

Annie Besant, rojena v Združenem Kraljestvu, je bila vidna teozofinja, govornica, aktivistka za pravice žensk in pisatljica. Po smrti njenega očeta je skrb zanjo prevzela mamina prijateljica.
a
Pri devetnajstih se poroči z duhovnikom, s katerim je imela dva otroka, a se je njen neodvisni duh neprestano spopadal z moževimi tradicionalnimi pogledi, kar je nazadnje privedlo do ločitve.
a
Ker je bila Besantova plodovita pisateljica in močna govornica, so jo prosili, da bi za Pall Mall Gazette napisala pregled Skrivne Doktrine H. P. Blavatsky. Tako je avtorico tudi spoznala, postala njena učenka in v naslednjih nekaj letih je njeno zanimanje za teozofijo naraslo. Leto kasneje je nasledila Madame Blavtsky kot voditeljica Ezoterične sekcije in leta 1893 odpotovala v Indijo in nato istega leta zastopala društvo na Svetovnem Parlamentu Religij v Chicagu. Po sporu, v katerem je bil Willim Q. Judge, vodja ameriške sekcije, obtožen poneverbe pisem Mojstrov, se je ameriška sekcija odcepila. Preostanek društva, ki ima danes sedež v Chennaiu v Indiji in je danes znano pod imenom Theosophical Society of Adyar, sta nato vodila Henry S. Olcott in Besantova. Tako je Annie svojo energijo usmerila ne le v delovanje Društva, ampak tudi v boj za svobodo Indije in njenega napredka.
a
Njeno intelektualno potovanje je vedno zajemalo duhovno dimenzijo, iskanje preoblikovanja človeka kot celote. Zaradi zanimanja za teozofijo je prekinila svoje vezi z Marksisti.
a
Leta 1902 je ustanovila Mednarodi red prostozidarstva v Angliji in v naslednjih nekaj letih ustanovila lože v mnogih delih britanskega imperija.
a
Ko je 1908. leta Annie postala predsednica Teozofskega društva, je začela društvo krmiliti stran od budizma k hinduizmu. V Indiji je postala tudi politično aktivna. Dve leti za tem je prevzela skrbništvo nad Krishnamurtijem in njegovim bratom ter skrbela za njuno izobraževanje.
a

A.B. and J. K.

Napisala je ogromno število knjig in s tem za seboj pustila ogromno teozofsko literarno zapuščino.
a

Annie B.

»Bolje je molčati, bolje celo ne misliti, če nisi pripravljen ukrepati.«

Annie Besant