Z obiskom te strani se strinjate z uporabo piškotkov Kliknite sem...

Knjižnica

V okviru TKBAK je že leta 2009 odprla svoja vrata prva in edina teozofska knjižnica v Sloveniji. Knjižnica je bila ustanovljena kot vir in spodbuda za neodvisne raziskave. Naša knjižna zbirka zajema več kot 10000 knjižnih enot. Posvečena je spominu na veliko slovensko pisateljico, popotnico, pesnico, zbirateljico, poliglotko in teozofinjo Almo Maximiliano Karlin. Alma M. Karlin, rojena v Celju,  je slovenski fenomen  pogumne ženske, ki se je leta 1919  podala s svojim pisalnim strojem, znamenito “eriko”, na osemletno nevarno in tvegano pot okoli sveta, o čemer je tudi pisala v svojih delih.

HFGHFG

Skozi življenje gre sam in zapuščen, kdor vedno misli samo nase; kdor pa se zna ljubeče prilagajati in vse stvari srečno zasukati, kdor vedno ve, kje je treba priskočiti na pomoč, in se razdaja drugim, temu je življenje cvetoča livada in še po smrti ostanejo za njim sledovi njegovih del.”

(Pod Košatim očesom, Alma M. Karlin)

Poleg del, zbirk in fotografij Alme M. Karlin knjižnica ponuja javnosti  tudi številna dela in zbirke s področja teozofije, filozofije, psihologije, sociologije, antropologije, svetovnih religij, ekologije, ekološke gradnje, ezoterične tradicije, osebnostnega in duhovnega  razvoja. Obstajajo zapisi, da se je Alma M. Karlin družila s celjskimi teozofi, s teozofi se je srečavala tudi na svojih potovanjih po svetu. Teozofske elemente je med drugim vpletala tudi v svoja literarna dela.

JHFJGH

Knjižnica Alme M. Karlin podpira raziskavo fizičnih, psihičnih in duhovnih moči, neločljivo povezanih s človeško in kozmično naravo. Knjige s tradicionalnih področij znanosti dopolnjujejo tudi dela o  magiji, okultizmu, poganstvu, mistiki, prostozidarstvu, šamanizmu,  kabali in drugačnih oblik sobivanja. Knjižne police Teozofske knjižnice polni tudi obilo gradiva o alkimiji ter najrazličnejših področij znanosti, duhovni ekologiji, obsmrtnih izkušnjah, znanstvenih anomalijah in nepojasnjenih fenomenih  s področja biologije, evolucije in kozmogeneze.

Bralci lahko sledijo idejam, ki so ljudem različnih kultur pomagale najti globlji pomen v življenju. Poudarek se daje obsežnim zbirkam svetovno znanih teozofov, kot so Helena PetrovnaBlavatsky, C. W. Leadbeater, AnnieBesant, AliceBailey, Mabel Collins in drugim avtorjem, katerih dela so v Sloveniji težko dostopna ali pa jih sploh ni, kot na primer JidduKrishnamurti, Osho in SriAurobindo.

Teozofska knjižnica Alme M. Karlin ima poslanstvo biti prostor raziskovanja, poglabljanja in spoznavanja tistega, kar je v srčiki življenja vseh živih bitij. Zato vabimo podobno razmišljujoče in čuteče, da se nam pridružite na predavanjih, vikend delavnicah, študijskih skupinah in meditacijah. Kot vse knjižnice, tudi pri nas predstavljamo zanimive knjige in filme ter poskrbimo za zabavo in druženje na zabavnih večerih. V goste vabimo zanimive predavatelje z različnih področij z bogatim znanjem in osebnimi izkušnjami.

fff
FFF

Obiskovalci ste dobrodošli, da se ustavite v naših prostorih, v OAZI MIRU SREDI MESTA, kjer lahko ob skodelici čaja malo poklepetamo, prebrskate kakšno zanimivo knjigo, revijo… vabljeni k študiju in raziskovanju, pomagali vam bomo pri iskanju gradiva, ki vas zanima.