Z obiskom te strani se strinjate z uporabo piškotkov Kliknite sem...

O nas

 

1528_Alma_Karlin
Alma M. Karlin

Gre za teozofsko knjižnico, ki smo jo poimenovali po Almi Maksimilijani Karlin. Svetovno prepoznavna  popotnica in pisateljica je bila tudi članica teozofskega društva v Londonu, v Sloveniji pa so z njo sodelovali vsi tedanji teozofi.
a
Knjižnica v Celju se je začela razvijati že pred 80. leti, ko so ustanovili teozofsko društvo, vzporedno z delovanjem teozofov. Prav tako se je prvi uradni krog teozofov v Sloveniji rodil daljnega leta 1928 prav v knežjem mestu.
a
Teozofska knjižnica in bralnica se nahaja v prijetnih prostorih na Muzejskem trgu 8, nasproti Osrednje knjižnice Celje. Ko so jo leta 2009 odprli, so v njej hranili okoli 2500 enot, danes pa je njihovo število preseglo 10 000.
a
V knjižnici odkrivamo zelo zanimive knjižne bisere.Večinoma gre za izjemno redke knjige. Ravno iz razloga, da so edine tovrstne v Sloveniji, jih polovica niti še ni vpisanih v največjo elektronsko bazo Cobiss, k čemur je potrebno v prihodnje pristopiti in pritegniti strokovno javnost.
a
S katalogizacijo teh izrednih knjižnih del bi pripomogli tako k razvoju in uresničitvi bistvenih ciljev teozofskega delovanja kot predstavitvi širšemu krogu bralcev, ki bi jim knjige na ta način približali.
a
Poleg del, zbirk in fotografij Alme M. Karlin pa knjižnica javnosti ponuja tudi številne naslove in zbirke, ki so značilni za teozofijo, filozofijo, psihologijo, ezoterične tradicije, osebni oziroma osebnostni in duhovni razvoj ter svetovne religije, kot so krščanstvo, hinduizem, budizem, judovstvo in islam.
a
Knjižne police Teozofske knjižnice polni tudi obilo gradiva o primerjalni religiji, mistiki, kabali, alkimiji ter najrazličnejših področij znanosti. Bralci lahko sledijo idejam, ki so ljudem različnih kultur pomagale najti globlji pomen v življenju. Poudarek se daje obsežnim zbirkam svetovno znanih teozofov, kot so Helena Petrovna Blavatsky, C. W. Leadbeater, Annie Besant, Alice Bailey, Mabel Collins in drugim avtorjem, katerih dela so v Sloveniji težko dostopna ali pa jih sploh ni, kot na primer Jiddu Krishnamurti, Osho in Sri Aurobindo.
a
Poleg tega knjižnica podpira raziskavo fizičnih, psihičnih in duhovnih moči, neločljivo povezanih s človeško in kozmično naravo. Knjige s tradicionalnih področij znanosti dopolnjujejo nedavno objavljene publikacije o duhovni ekologiji, ob-smrtnih izkušnjah, znanstvenih anomalijah in nepojasnjenih fenomenih ter veliko najnovejših vpogledov s področja biologije, evolucije in kozmogeneze.
a
O NAS - pri knjizniciZa teozofe so značilne zasebne knjižnice, ki nudijo bralcu oazo miru sredi mestnega vrveža. Gradivo, ki ga lahko danes občudujemo na policah v knjižnici in bralnici Alme M. Karlin, smo zbirali ravno s pomočjo zasebnikov, zbirko pa dopolnjujejomo sproti, kolikor nam pač dopuščajo možnosti. Veseli smo tudi knjig, ki jih želijo občani in drugi zavreči ter jih vabimo, da jih prinesejo v pregled. V kolikor po vsebini ne ustrezajo, imamo dogovor z antikvariati, da jih lahko zamenjamo za primernejša dela.
a
Čeprav so teozofske knjižnice drugje po svetu največkrat omejene na krog teozofov, ki so člani društev, se v Teozofsko knjižnico in bralnico Alme M. Karlin lahko včlani vsakdo. Trudimo se, da stremimo k vrednotam teozofije, ki se osredotoča na primerjalni študij, na njegovo širino in na samostojno raziskovanje. V knjižnici želimo predvsem izobraževati širši krog ljudi, jih spodbujati k odprtemu načinu razmišljanja, k zdravemu načinu življenja in druženja.
a

blavatsky
Helena P. Blavatsky

Teozofska knjižnica svojim članom in širši javnosti ponuja predavanja, sodelovanje v študijskih skupinah, delavnicah in druge programe. Širok vsebinski obseg pospešuje študij primerjalne religije, filozofije, znanosti in zdravja. Vsak mesec organiziramo meditacije ob polni luni, predstavitve aktualnih knjig v Sloveniji in znanih slovenskih umetnikov.
a
“Zgraditi novo generacijo globalnih državljanov, neobremenjenih s stereotipi, ohrabrjenih z odprtim umom, ki cenijo svojo dediščino in so razumevajoči do drugih, preko dialoga in izobraževanja, do katerega pridemo skozi iskanje Večne Resnice.”
a
Dobrodošli v Teozofski knjižnici in bralnici Alme M. Karlin v upanju, da se boste zabavali ob izmenjavi informacij z ljudmi »dobre volje«.