Z obiskom te strani se strinjate z uporabo piškotkov Kliknite sem...

Mabel Collins


(1851-1927)

 

Rojena je bila v Guernseyu literarno nadarjenemu očetu Edwardu J. Mortimer Collinsu in njegovi ženi Susanne Hubbard. Bila je teozofinja in avtorica več kot 46 knjig.
a
Leta 1884 Mabel postane članica londonske lože Teozofskega društva. Še isto leto napiše Idilo belega lotusa, ki ji sledi knjiga Luč na poti, s podnaslovom »Razprava napisana za tiste, ki se ne zavedajo vzhodne modrosti a želijo vstopiti v območje njenega vpliva«. Leta 1887, po objavi Skozi vrata zlata, je Collinsova s Heleno Petrovno Blavatsky postala sourednica društvene revije Lucifer. Z uredništvom je prenehala dve leti kasneje zaradi nesoglasij v gibanju, povezani z avtorstvom njenih knjig. Z dvoumno označbo na naslovnici knjige Luč na poti, so nekateri menili, da je delo navdihnjeno s strani strokovnjaka in nekaj časa se je namigovalo, da je bila vir Mahatma Koot Hoomi, ena izmed skrivnostnih mojstom Madame Blavatsky. Po ostrih polemikah glede knjižnega vira je bila Mabel izključena iz Teozofskega društva. Kasneje so ji dovolili, da se ponovno pridruži. Ne glede na resnični vir knjige, je Collinsova vztrajala pri tem, da je potovala na astralni ravni, kjer naj bi se srečala z učitelji.
a
Veliko svojega časa je posvetila teozofiji in druženju s teozofi, a še vedno nadaljevala s pisanjem svojih romanov in bila tako za večino predvsem pisateljica romantičnih romanov.