a

Kjer je mir, je kultura; kjer je kultura, je mir.”

a

Edina resnična bratovščina človeštva je bratovščina lepote, ki se izraža skozi umetnost.“

a

Iskanje prefinjenosti in lepote je bilo za slikarja, popotnika in teozofa Nikolaja Konstantinoviča Roericha nekaj svetega. Verjel je, da se zemeljski templji in umetnine sicer lahko uničijo, da pa mišljenje, ki jih je pripeljalo v obstoj, nikoli ne umre in ostaja del večnega toka zavesti – človekovih stremljenj, ki jih usmerja njegova volja in energija mišljenja. Verjel je, da je mir na zemlji nujen predpogoj za preživetje planeta in za trajen proces duhovne evolucije. Soljudi je prigovarjal k temu, da bi pomagali doseči ta mir s tem, da bi se združili v skupnem jeziku Lepote in Znanja.
a

Letošnje leto 2015 označuje osemdeseto obletnico podpisa Roerichovega pakta, ki razglaša nujnost zaščite kulturnih dosežkov in dejanj vsega sveta – med vojno in v miru – in predpisuje metode, po katerih bi bile vse vrste kulturnih vrednot proglašene za nevtralne in zavarovane.

V času podpisa Roerichovega pakta je bila skrb za zaščito kulturnih dosežkov še posebej aktualna, razdejanje I. svetovne vojne in Ruske revolucije še ni bilo pozabljeno, slutiti je bilo drugo svetovno vojno. Danes Roerichov pakt ne more pomeniti nič manj kot cilj po miru, svetu brez vojn, kjer ne bo skrbi po ohranjanju in zaščiti kulture temveč edino skrb negovanja in spodbujanja izražanja notranje lepote v zunanjem svetu.
a
Večja vrednost naroda kot je njegova kultura, ne obstaja.
A

a

domen2

a

O kulturi in miru slikarja, popotnika in teozofa Nikolaja Roericha bo spregovoril idejni vodja Teozofske knjižnice Alme M. Karlin, profesor sociologije in teologije ter škof Svobodne katoliške cerkve, Domen Kočevar.

a

MESTNA PLAŽA – Savinjsko nabrežje – četrtek, 13. avgust 2015, ob 20.30

a

Vstop prost.

V primeru slabega vremena dogodek odpade.

aa

roericha

a

Več o Nikolaju Roerichu lahko preberete tukaj.