Kaj je čuječnost?

Čuječnost (ang. mindfulness) je način zavedanja svojega doživljanja, ki ga spremlja odnos sprejemanja, odprtosti in radovednosti. Ko smo čuječi, je naša pozornost usmerjena na trenutno izkušnjo, kot se poraja iz trenutka v trenutek. Zavedamo se svojih misli, čustev, telesnih zaznav in namer ter zunanjega dogajanja.Čuječnost je sposobnost vsakega človeka, lahko pa jo tudi sistematično razvijamo. Raziskave kažejo, da je redno izvajanje prakse posameznikom pomagalo vzgojiti dolgoročno izkušnjo notranje mirnosti, dobrega počutja, samospoštovanja in večjo kvaliteto življenja nasploh, vključno z zmanjšanjem stresa, tesnobe in depresivnosti (Gotink in sod., 2015; Khoury in sod., 2015; Hempel in sod., 2014).

Komu je namenjena delavnica?

Delavnica je namenjena vsem, ki vas čuječnost zanima in se želite spoznati z njo. Med delavnico se bomo skupaj podali v izkušnjo različnih vaj – od zavedanja dihanja, zavedanja telesa in meditativnega gibanja. Po vajah bo čas namenjen pogovoru o izkušnji in doživljanju vaj.

O Društvu

Društvo za razvijanje čuječnosti širi razumevanje, raziskovanje in prakso čuječnosti med posamezniki, v organizacijah in v skupnosti. Z razvijanjem človekovega zavedanja krepijo dostop do notranjih virov moči, sočutja in kreativnih načinov reševanja problemov. So nevladna organizacija v javnem interesu na področju vzgoje in izobraževanja (odločba Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport).

Udeležba na delavnici je brezplačna, po svojih zmožnostih lahko darujete prostovoljne prispevke. Obvezne so predhodne prijave na info@cujecnost.org.

Informacije in prijave na www.cujecnost.org in e-naslovu info@cujecnost.org.