10. srečanje in ogled 9. videa iz serije ONKRAJ MITA IN TRADICIJE ter pogovor o Krishnamurtijevem učenju – tema: SMRT: ODHOD IZ TOKA.

Krishnamurti o smrti:

»Fizično telo umre, tudi zato, ker smo povsem uničili inteligenco samega organizma. Tisto neskončno, kar obstaja onkraj…, um, ki je v kaosu tega ne more doumeti; duša, atman je otrok misli, ki je čas. Ko časa ni, tudi smrti ni. Poznamo kontinuiteto… odkriti moramo, kaj pravzaprav pomeni končati nekaj… Smrt je konec. To je dejstvo.

Ali obstaja konec vaših navezanosti? Ali lahko prekinete z navezanostjo na neko osebo takoj in potem živite s smrtjo skozi celi dan? Navezanost pomeni čas. Smrti ni v prihodnosti! Smrt je sedaj, ko ni nobenega časa. Ko časa ni…, ko ni mene, ki naj bi postal nekaj…, ko ni osebnega interesa, sebičnega delovanja… kar je vse proces časa. Življenje in smrt sta vedno skupaj«.

Onkraj mita in tradicije je serija 12 filmov, ki so jih posneli pri Krishnamurtijevi ameriški fundaciji. Vsak posamezni film se osredotoča na določen vidik življenja in vsebuje odlomke iz Krishnamurtijevih predavanj in pogovorov o posamezni temi, posnetih v različnih obdobjih po celem svetu. Producenta in režiserja Evelyin Blau in Michael Menidzza, predstavljata serijo, ki je zelo dober uvod v Krishnamurtijeva učenja, hkrati pa izraža njihovo razežnost, globino in pomembnost v današnjem svetu.

 

Dogodek je povezovala ga. Dušica Grgič.

Srečanja sta bila v:

  • torek, 23.1.2018 ob 18.30 v prostorih TKBAK, Muzejski trg 8, Celje
  • torek, 16.1.2018 ob 18.00 v prostorih društva Pan Pogan, Linhartova 64, Ljubljana