a
RUTH PADEL je nagrajena britanska pesnica in pisateljica, je članica King’s College London, Royal Society of Literature ter članica sveta Zoological Society of London.
a
Več o njej si lahko preberete na naslednjih straneh:
a
http://www.ruthpadel.com/
http://www.kcl.ac.uk/artshums/depts/english/people/academic/padel.aspx
https://en.wikipedia.org/wiki/Ruth_Padel
a
Ruth Padel govori o tem, da je lepota abstrakten samostalnik. Sama se izogiba uporabi te besede. To je kadar sama čuti, da poezija zveni dobro. Pravi, da nima mnenja, kdaj je nekaj lepo. Sebi ne zastavlja tega vprašanja.
a
Pove, da če postaviš abstraktno besedo kot je na primer »lepota« v pesem, lahko to pomeni veliko različnih stvari. Če pa rečeš »rdeča pega na metuljevih krilih zadene sončno svetlobo«, postane razmerje razumljivo. Kolikor široko se poezija razteza, se ustvarja razmerje s posebnostmi in vzporedno s tem pridejo občutki lepote.
a
Ob Shaktijevem vprašanju globokega doživetja lepote, Ruth Padel pirpoveduje, da je le-to začutila pred kratkim ob sliki Pietra Bruegela Flight into Egypt. Slika je zelo majhna. Ozadje je modro, s sceno žene na oslu v ospredju, ki ga mož vodi navzdol, in vse stvari okoli tega. Gre za pobeg iz Palestine v Egipt, toda z italijanskimi kulisami. Daleč zadaj je mesto – to je tam, kjer je potekal biblični pokol nedolžnih otročičkov v Betlehemu, in onadva odvedeta otročička stran od tam. Je pa še eno mesto, ki je zatočišče, toda, da bosta prišla do tja morata iti preko gorskega prepada. Pripoveduje, da bolj kot je sliko gledala, bolj je čutila, kako se vse prilega skupaj. Ni pomembno, če gledalec ne dobi vsega. Še vedno je lepo, četudi vidiš in razumeš stari na površju in v globini. Vse je prav tako povezano z dejstvom, da bi rad pokazal ljudem stvari raje kot da bi jim govoril o tem. Tako odkriješ metulja na kamnu, toda ne rečeš: To je lepo in grem poiskati njegovo lepoto, ker pišem pesem o njem.« Rečeš: »Metulj je stal na kamnu in razprl je krila.« in to prinese idejo lepote. Pravi, da kolikor dolgo je zavzeta, abstraktno je tisto, kar premakne. Premakne nekaj iz konteksta. In kar želiš narediti je – dobiti ljudi gledalce, poslušalce ter dodati njih same, njihove lastne asociacije in njihov odziv na to.
a
a
Celoten članek si lahko preberete v reviji Resurgence&Ecologist, št. 282, January/February 2014 na straneh 46-48.